La gran banca espanyola bat un nou rècord després de guanyar 19.761 milions, un 24% més

Els sis principals bancs espanyols, Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja Banco augmenten beneficis animats per la pujada dels tipus d'interés

La presidenta de Banc Santander, Ana Botín, en una imatge d'arxiu
La presidenta de Banc Santander, Ana Botín, en una imatge d'arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

Els sis principals bancs espanyols, Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja Banco, han batut un nou rècord en guanyar 19.761 milions en els nou primers mesos de l'any, un 23,6% més, espentats per la pujada dels tipus d'interés.

El Banc Santander va obtindre la xifra històrica de 8.143 milions, un 11,3% més, gràcies a la millora dels ingressos, especialment a Espanya, amb la qual cosa en el conjunt de l'any obtindrà un resultat superior als 10.000 milions i, per tant, una nova marca.

El grup aconseguirà aquesta fita que va fixar el 2007 el llavors president, Emilio Botín, abans de l'esclat de la crisi financera, i que ara, setze anys després i ja amb el Banc Popular dins del seu perímetre, aconseguirà anotar-se la seua filla i successora, Ana Botín.

Els resultats podrien acostar-se fins i tot als 11.000 milions, perquè la pujada dels tipus d'interés aplana el camí perquè el banc obtinga una rendibilitat pròxima al 15%, un objectiu confirmat la setmana passada pel conseller delegat, Héctor Grisi, tant als analistes com en roda de premsa.

A continuació figura el BBVA, que aquest dimarts ha anunciat que ha obtingut un benefici mai vist de 5.961 milions entre el gener i setembre d'enguany, un 24,3% més, gràcies a la fortalesa dels ingressos recurrents.

La rendibilitat ha aconseguit el 17%, amb la qual cosa l'entitat destaca que se situa com "un dels bancs més rendibles d'Europa".

El tercer grup amb majors beneficis, CaixaBank, va guanyar del gener al setembre 3.659 milions, un 48,2% més, igualment impulsat per l'alça dels tipus d'interés, encara que el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va denunciar que el sector pateix una "discriminació addicional" per l'impost a la banca, que el PSOE i Sumar secunden allargar.

En el cas del Sabadell, el banc també es va anotar un nou rècord en guanyar 1.028 milions del gener al setembre, un 44,9% més que un any abans, xifra que supera a la seua millor marca anual de resultats obtinguda el 2006, quan va guanyar 908 milions. Cal tindre en compte que el perímetre de l'entitat era molt menor, perquè encara no s'havia adjudicat la CAM.

Bankinter es va anotar igualment un nou rècord amb un benefici de 685 milions fins al setembre, un 59% més, després d'elevar els seus ingressos en totes les línies de negoci, gràcies a l'evolució dels tipus d'interés en la zona de l'euro i al major impuls comercial.

I Unicaja Banco, el sisé banc, va obtindre un benefici de 285 milions en els nou primers mesos de l'any, quasi un 5% més, encara que sense l'impacte de l'impost extraordinari a la banca, el resultat ascendiria a 349 milions, un 28,4% més.

Rendibilitat insuficient

Malgrat la millora dels resultats i els multimilionaris beneficis obtinguts, els principals banquers han continuat criticant en les diferents rodes de premsa l'impost especial al sector i fins i tot més la possibilitat d'allargar-lo en el temps.

No obstant això, l'argument més recurrent empleat per a traslladar que els beneficis no són extraordinaris és que la rendibilitat, encara que ha millorat considerablement, continua sent insuficient per a atraure el capital dels inversors.

Prova d'això és que els bancs cotitzen en borsa per davall del seu valor comptable i, expliquen, això es deu al fet que la rendibilitat seguiria sense cobrir el cost del capital, una afirmació que el Banc d'Espanya qüestiona en el seu últim Informe d'estabilitat financera.

També et pot interessar

stats