El govern estudia reduir l'IVA cultural i dels productes d'higiene femenina

L'executiu espanyol pretén posar fi a la discriminació impositiva a les dones i incentivar el consum cultural.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la sessió de control al govern en el Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la sessió de control al govern en el Congrés dels Diputats / Emilio Naranjo (Efe)

El govern de Pedro Sánchez estudia una baixada de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) en els productes culturals i d'higiene íntima femenina. La ministra d'Hisenda ho ha avançat en la sessió de control al govern en el Congrés dels Diputats. María Jesús Montero ha assegurat que un dels objectius de l'executiu socialista és afrontar aquesta rebaixa. El govern l'argumenta en la necessitat d'incentivar el consum cultural i per a evitar la discriminació impositiva a les dones, en el cas de l'IVA que ara suporten compreses o tampons. Aquests articles de primera necessitat passarien a tributar al 4% i no al 10% com ho fan en l'actualitat. 

Montero ha explicat, a més, que la reclassificació de l'IVA tindrà més abast i s'abordarà "d'una forma global" i no per paquets d'articles. També ha afegit que el govern estudiarà aquests canvis des del context europeu, amb la idea de caminar cap a "un espai fiscal únic" sobre l'impost a la Unió Europea  

La ministra d'Hisenda ha fet l'anunci en la resposta al diputat d'ERC, qui l'havia reclamat la rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene femenina (10%), els bolquers (21%), els serveis funeraris (21%) i els de dependència (10%). En aquest últim cas, el govern ja va acceptar una esmena del PDeCAT en els pressupostos per a rebaixar l'IVA al tipus superreduït del 4% a certs serveis que tenien finançament públic.

Rebaixa general de l'IVA cultural el 2019

Dissabte, el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, va avançar que pretén ampliar a totes les activitats artístiques i no sols al cine la pròxima baixada de l'IVA del 21 al 10%, que inclouen els pressupostos aprovats pel PP. Segons Guirao la rebaixa la plantejarà el 2019.

També et pot interessar

stats