El govern espanyol es reuneix amb els autònoms per a tractar la pròrroga del cessament d'activitat

Comença una setmana clau també per a les negociacions dels ERTO.

Reunió entre el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i les organitzacions d'autònoms
Reunió entre el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i les organitzacions d'autònoms / Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions (arxiu)

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, es reuneix aquest dilluns amb les principals organitzacions dels treballadors i treballadores per compte propi per a tractar la pròrroga del cessament d'activitat, que finalitza aquest 31 de gener, el mateix dia que els ERTO.

El president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha denunciat en Twitter que "després de diverses reunions sobre els ERTO, els autònoms continuem sent els últims que convoquen".

Comença també una setmana clau de les negociacions per a prorrogar els ERTO, com a mínim fins al juny. El govern espanyol ha recalcat que vol evitar un acord "in extremis" com en altres ocasions, tot i que la pròrroga vigent finalitza l'últim dia de gener.

Després de tres reunions sense acord, l'executiu central ha preparat una nova proposta amb la qual espera obtindre l'acceptació de totes les parts. El nou text pretén agilitzar la tramitació dels ERTO, i no inclou canvis substancials respecte a la regulació actual, segons Europa Press.

Fins ara, els principals obstacles a l'acord es troben en les clàusules antiacomiadaments. D'una banda, les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme demanen que les empreses puguen ajustar les plantilles sense l'obligació de tornar les exempcions corresponents a tots els treballadors de l'ERTO, sinó únicament les dels treballadors acomiadats. En canvi, els sindicats i l'executiu s'oposen a aquesta proposta i demanen que es mantinga l'actual compromís d'ocupació com a contraprestació a les ajudes rebudes.

A finals de 2020 hi havia 755.610 treballadors i treballadores que estaven en un ERTO, segons les últimes dades de la Seguretat Social, una xifra molt allunyada dels 3,4 milions de persones que hi havia en aquesta situació en el pitjor moment de la crisi.

També et pot interessar

stats