El govern espanyol rebaixa la previsió de creixement per al 2019 al 2,1%

El pla pressupostari contempla una revaloració de les pensions del 0,9% i una pujada de sou dels funcionaris del 2%.

VÍDEO | El govern espanyol rebaixa la previsió de creixement per al 2019 al 2,1%

El govern espanyol ha remés a la Comissió Europea el Pla Pressupostari 2020, amb un nou quadre macroeconòmic en què rebaixa una dècima les previsions de creixement del PIB per a 2019 i 2020. Així, les situa, respectivament, en el 2,1% i l’1,8%.

L’executiu atribueix aquesta modificació quasi íntegrament a la revisió estadística de la comptabilitat nacional duta a terme per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha suposat una rebaixa del creixement del PIB en el període 2016-2018.

Així mateix, el nou quadre macroeconòmic inclòs en el pla pressupostari contempla un creixement de l'ocupació del 2,3% enguany i del 2% en 2020. També recull el compromís de reducció del dèficit, mantenint-lo en el 2% del PIB per a 2019 i situant-lo en l'1,7% del PIB en 2020, sis dècimes més que en l'anterior càlcul.

Pujada de les pensions i del sous dels funcionaris

El pla contempla un escenari inercial, que no inclou mesures d'ingressos addicionals, i recull una revaloració de les pensions del 0,9% per a 2020 per a mantindre el poder adquisitiu dels pensionistes. També contempla l'increment del 2% pactat amb els sindicats per a apujar el sou als funcionaris.

El president del govern central en funcions, Pedro Sánchez, s'havia compromés actualitzar les pensions al 2020 segons l'IPC i no cenyir-se al 0,25% que fixa l'índex aprovat en una controvertida reforma de 2013.

Serà la tercera pujada en tres anys per damunt d'aquest índex, després de les de 2018 i 2019, quan les pensions es van revaloritzar l'1,6% en un escenari de major inflació. 

També es compleix per tercer any consecutiu amb la pujada del sou dels funcionaris públics, que afectarà 2,5 milions de persones. 

Aquestes mesures s'han adoptat segons la revisió de les previsions macroeconòmiques del govern espanyol per als pròxims dos anys. L'executiu ha baixat una dècima les previsions de creixement, fins a deixar-les en el 2,1% en 2019 i en l'1,8% en 2020.

L'Airef avala les noves previsions del govern central

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha publicat aquest dimarts l'informe sobre les previsions macroeconòmiques del pla pressupostari 2020, en el qual avala les noves previsions del govern espanyol. La institució considera "factibles" les hipòtesis bàsiques que sustenten l'escenari que acompanya el projecte, que rebaixa al 2,1% l'estimació de creixement del PIB per a enguany.

També et pot interessar

stats