El govern espanyol proposarà a Brussel·les mesures per a pal·liar els aranzels dels EUA

El president de Fepex assegura que, si finalment s'activen, suposaria traure els cítrics del mercat nord-americà.

Luis Planas es reuneix amb representants d'organitzacions agràries i alimentació
Luis Planas es reuneix amb representants d'organitzacions agràries i alimentació / Chema Moya (Efe)

El ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas, ha assegurat que encara existeix “marge per a la negociació” per a evitar l'entrada en vigor dels nous aranzels anunciats pels Estats Units per als productes agroalimentaris, que ha qualificat “d'inacceptables”. Planas, que s'ha reunit a Madrid amb les organitzacions agràries i sectors afectats, ha remarcat que estan impulsant tots els contactes per a tindre una posició “més forta”.

El govern espanyol ha xifrat el perjuí dels aranzels en el sector agroalimentari en 191 milions d'euros, que és el 25% dels 764,7 milions d'euros exportats als Estats Units. A la Comunitat Valenciana, els cítrics serien uns dels productes més afectats, segons diuen des de Fepex. El president de l'entitat, Jorge Brotons, assegura que si finalment s'activen els aranzels, suposaria traure els cítrics del mercat, “la fi”, ha dit.

És per això que el ministre es reunirà aquest dimecres a Brussel·les amb el comissari europeu d'Agricultura, Phil Hogan, i la comissària de Comerç, Cecilia Malmström. Els demanarà que la Comissió Europea defense davant dels EUA que s'arribe a “un ajornament o una cancel·lació definitiva” de les possibles mesures de compensació establides per l'OMEC i que afecten el sector agroalimentari.

Planas demana l'emmagatzematge privat d'oli i l'OCM de mercats agraris

Planas ha avançat que li demanarà a Hogan que active l'emmagatzematge privat de l'oli d'oliva, un mecanisme excepcional que suposa el finançament per part de la UE dels costos d'emmagatzematge. També reclamarà la necessitat de tindre en compte, com va ocórrer en la crisi de Rússia, “d'activar l'OCM de mercats agraris en relació amb els possibles perjuís per la imposició d'aranzels”.

Una altra de les mesures que demanarà, segons ha avançat, serà la posada en marxa d'accions promocionals per a quedar-se en el mercat nord-americà i aconseguir mercats tercers.

Dilluns es reuneix a Ginebra l'Organisme de Solució de Diferències

El dilluns que ve, dia 14, es veurà si la pressió per part del govern espanyol té efecte. A Ginebra es reuneix l'Organisme de Solució de Diferències, al qual la Comissió Europea plantejarà que no s'apliquen les sancions. Segons Planas, si l'OMC ha autoritzat als Estats Units 7.500 milions en sancions pel que consideren ajudes indegudes a Airbus, “d'ací a huit o deu mesos tindrem un altre panell arbitral del cas Boeing i parlarem de quantitats semblants”. Per tant, al seu parer, “seria raonable que arribàrem a un acord”.

Sánchez anuncia un pla en les comunitats afectades

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat un pla d'acció per al sector agroalimentari i ramader afectat pels aranzels imposats pels EUA a productes espanyols.

Sánchez ha explicat que es posarà en marxa de manera inmediata en totes les comunitats afectades, "cadascuna amb els seus instruments”.

També et pot interessar