El govern espanyol preveu que el 2019 acabe amb un rècord d'ocupació

Els empresaris adverteixen del fre de la creació de treball i els sindicats demanen derogar la reforma laboral.

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, aquest dimarts
El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, aquest dimarts / Marta Fenández (Europa Press)

El govern espanyol preveu que el 2019 acabe marcant un nou rècord de la xifra d'ocupats, i que supere els 19,53 milions del mes de juliol passat, de manera que "serà l'any amb més persones afiliades a la Seguretat Social en la història contemporània d'Espanya". Així ho ha indicat el secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, que ha destacat que "és el segon millor mes d'octubre de la història", amb un increment mensual del nombre d'afiliats, només superat l'any passat.

 "Estem en un bon any", ha assegurat Granado, amb xifres d'afiliació que s'estan comportant per damunt de les contemplades en el projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2019.

Per la seua banda, la secretària d'Estat d'Ocupació, Yolanda Valdeolivas, ha recordat que l'atur sempre puja a l'octubre, i ha afirmat que això té relació amb la finalitat de la campanya turística. No obstant això, ha deixat clar que a Espanya es continua creant ocupació, i que en els últims dotze mesos l'atur ha caigut en 77.044 persones.

Els sindicats demanen derogar la reforma laboral

Des dels sindicats, la secretària d'Ocupació de Comissions Obreres, Lola Santillana, ha assenyalat que les dades del mercat laboral del mes d'octubre ofereixen "una de calenta, perquè va pujar l'ocupació en altes d'afiliació a la Seguretat Social, i una altra de freda, perquè es va incrementar l'atur".

Per a Santillana, aquesta mala dada de l'atur posa en relleu la necessitat de derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral per a impedir "l'excessiva flexibilitat per a acomiadar de què disposen els empresaris".

Per la seua banda, la UGT ha denunciat que les dades d'atur evidencien la "feblesa" en la recuperació de l'ocupació, que es basa en activitats estacionals, molt lligades als mesos d'estiu. Així mateix, sosté que les xifres d'octubre s'han vist accentuades per factors exògens, com els derivats de la guerra comercial, i per la reforma laboral, la precarietat i un model productiu "sustentat en treballs temporals i mal pagats".

Per tot això, el sindicat insta el pròxim govern a derogar la reforma laboral del 2012 i a negociar amb els agents socials per a dissenyar mesures contra les diverses formes de precarietat en l'ocupació i en la desocupació.

Des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) s’ha denunciat que les últimes dades de Seguretat Social han "destapat" que el nombre mitjà d'afiliats en les administracions públiques ha descendit en 56.732 persones entre agost i setembre.

Els autònoms diuen que es confirma el "mal cicle" per a l'ocupació

Des de la patronal, la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms considera que les dades d'atur confirmen el "mal cicle" per a l'ocupació i la paralització de la reducció de la desocupació. El president d'ATA, Lorenzo Amor, assenyala que el ritme de descens de l'atur és un 84% inferior al del 2018 i adverteix del fre de la creació d'ocupació, ja que es crea un 23,8% menys de llocs de treball que l'any passat.

Ábalos (PSOE) creu que no són xifres "alarmistes"

Pel que fa a les valoracions polítiques, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat que les xifres d'atur i d'afiliació d'octubre "no són xifres alarmistes" i són més favorables del que alguns esperaven. Per a Ábalos, la dada més important és la de l'afiliació a la Seguretat Social. "Són millors xifres que fa un any, i les de fa un any eren millors que les de l’anterior", ha assegurat.

García Rubio (EU) afirma que l'"amenaça de recessió" és més evident

El responsable federal d'Ocupació d'Esquerra Unida, José Antonio García Rubio, ha indicat que el "fort" augment de l'atur posa de manifest que l'"amenaça de recessió" és encara més evident del que s’esperava, "per més que es negue des de l'equip econòmic del govern en funcions de Pedro Sánchez". García Rubio ha destacat que s'han sumat a l'atur quasi 98.000 persones més, "el doble que l'any passat".

També et pot interessar

stats