El govern espanyol planteja limitar les jubilacions forçoses

S'estudia prohibir les clàusules dels convenis que obliguen el treballador a jubilar-se una vegada que ha complit l'edat legal per a fer-ho.

Protesta de pensionistes aquest dilluns a Bilbao en demanda d'unes pensions públiques dignes
Protesta de pensionistes aquest dilluns a Bilbao en demanda d'unes pensions públiques dignes / Miguel Toña (Efe)

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions estudia limitar les jubilacions forçoses en el marc de la futura reforma de les pensions. La mesura està encara en procés de diàleg, segons confirmen fonts de l'executiu. La intenció del govern espanyol és prohibir que les empreses establisquen en els convenis col·lectius clàusules que obliguen el treballador a jubilar-se una vegada que haja complit l'edat legal per a fer-ho.

Des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions expliquen que, en el marc de la futura reforma de les pensions, seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, s'han proposat diverses mesures dins del diàleg social per a acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal.

En aquest sentit, afigen, es donaria l'opció de continuar en el mercat laboral a les persones que es jubilen i desitgen continuar treballant. “Tots aquests assumptes estan sent objecte de discussió en la taula de diàleg social i encara no hi ha cap decisió presa”, expliquen.

Acostar l'edat efectiva de jubilació a la legal és una de les vies que el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assenyalat per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. De fet, ja havia avançat la intenció de revisar les fórmules de jubilació anticipada voluntària per a desincentivar-les o millorar els incentius per a retardar l'edat de la jubilació.

Plans de pensions d'ocupació col·lectius

Plans de pensions d'ocupació col·lectius

Una altra línia d'actuació del govern espanyol serà fomentar els plans de pensions d'ocupació col·lectius davant dels privats. També hi ha damunt la taula ampliar el període d'anys cotitzats que es té en compte per a calcular la pensió. Aquest canvi es podria fer excloent els anys més negatius de la carrera laboral a fi d'intentar mitigar l'impacte negatiu que tindria en la quantia de les futures pensions. El nucli de la reforma, subratllen des de la Seguretat Social, és garantir el poder adquisitiu de les pensions i aconseguir l'equilibri financer.

També et pot interessar

stats