El govern espanyol desbloqueja 460 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana

La ministra Montero assegura que el decret del Consell de Ministres enforteix el finançament autonòmic i local.

VÍDEO | El govern espanyol desbloqueja 460 milions d\'euros per a la Comunitat Valenciana

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l’enviament de bestretes als governs autonòmics, després que l'Advocacia de l'Estat haja donat llum verda al govern central perquè faça efectives aquestes transferències per valor de 4.682 milions d’euros. Segons ha explicat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, s'ha autoritzat també el traspàs de lliuraments a compte per a les entitats locals, que ascendeixen a 821 milions d'euros. En total, són 5.503 milions d'euros. 

Després de setmanes de polèmica entre govern central, autonomies i oposició, l'executiu de Pedro Sánchez ha trobat finalment la via legal per a poder realitzar aquests pagaments, tot i que els Pressupostos Generals de l'Estat continuen prorrogats des de 2018 i el govern està en funcions. Inicialment, aquests eren els arguments que defensava l'assessoria jurídica del govern espanyol per a negar-se a abonar les bestretes. 

Tal com ha detallat Montero, el decret del govern espanyol es convalidarà en la Diputació Permanent del Congrés. Assegura que contribueix a enfortir el finançament autonòmic i local, desvincula el pagament dels pressupostos territorials dels estatals i, a més, no estarà condicionat pel fet que un govern estiga en funcions. 

460 milions per a la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana rebrà un total de 460,43 milions en concepte de bestretes. Això permetrà fer efectius els pagaments de factures de les àrees de sanitat, dependència, educació i polítiques d’igualtat, totes elles considerades pilars bàsics de l’estat del benestar, segons ha avançat el conseller d’Hisenda, Vicent Soler. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va demanar aquest dijous des de Brussel·les, un calendari fix de les bestretes que deriva el govern central perquè les aportacions no depenguen de l’executiu. 

També et pot interessar

stats