El govern espanyol aprova el pla Reindus amb l'objectiu de crear un miler d'ocupacions

La Comunitat Valenciana és la cinquena regió més beneficiada, amb 37,5 milions, d'un programa que té com a objectiu el foment del desenvolupament industrial.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la roda premsa al Consell de Ministres.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la roda premsa al Consell de Ministres.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Programa de Reindustrialització i Enfortiment de la Competitivitat Industrial, conegut com a Reindus, dotat amb 400 milions d'euros. S'espera que genere entorn mil nous llocs de treball. La Comunitat Valenciana és la cinquena regió més beneficiada, amb 37,5 milions.

Aquesta nova convocatòria del programa, que té com a objectiu el foment del desenvolupament industrial i la creació d'ocupació en el sector, espera també aconseguir una inversió induïda de 560 milions d'euros, d'acord amb els resultats de les convocatòries efectuades des de 2013 a 2017. En aquest període, es van concedir ajudes per valor de més de 2.174 milions d'euros, amb una inversió induïda de 3.066 milions, i es van generar 5.451 ocupacions a Espanya, segons dades del Ministeri d'Indústria.

El pla Reindus concedeix préstecs amb un tipus d'interés molt baix per a diferents projectes, com la construcció de naus industrials, el trasllat d'establiments industrials o la modernització de línies de producció. Amb el programa es pretén també fomentar la inversió industrial en zones amenaçades pel despoblament, impulsar la incorporació de tecnologia d'indústria 4.0, promoure la sostenibilitat de l'activitat industrial i contribuir al desenvolupament de l'economia circular.

Per comunitats autònomes, Andalusia (53,1 milions d'euros), Castella i Lleó (51,5 milions d'euros), el País Basc (50,6 milions d'euros), Catalunya (38,6 milions d'euros) i Comunitat Valenciana (37,5 milions d'euros) seran destinatàries dels majors imports del programa.

Un 20% del PIB

La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha dit que el pla Reindus s'emmarca en una estratègia més ambiciosa de suport a la indústria. També, que és un pas important per a aconseguir l'objectiu d'incrementar el pes de la indústria al 20% del PIB.

Per la seua part, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha indicat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que Espanya ha de treballar molt per a reequilibrar una economia que està “molt sobredimensionada” en el sector serveis.

El sector industrial a Espanya

En l'actualitat, la indústria representa un 16,3% del PIB espanyol, inferior a la mitjana de la Unió Europea, que és del 17,6%. Aquest percentatge es troba molt lluny del de països com Irlanda (33,8%) o Alemanya (23,6%).

La facturació total del sector industrial a Espanya ascendeix a 572.000 milions d'euros, amb una xifra d'empleats de 2,3 milions, amb una desigualtat molt gran entre les diferents autonomies. A més, els salaris en el sector a Espanya són un 17% superior als de la mitjana de l'economia i han mostrat un millor comportament durant la crisi. I és que, també són millors les condicions laborals que en la resta de sectors.

També et pot interessar

stats