El govern espanyol anuncia que no congelarà el salari mínim

L’executiu es reunirà dilluns de nou amb els agents socials per a escoltar les posicions de tots els implicats.

Dues treballadores de la cadena de muntatge de microelectrònica en una fàbrica d'alta tecnologia
Dues treballadores de la cadena de muntatge de microelectrònica en una fàbrica d'alta tecnologia

El salari mínim interprofessional (SMI) no es congelarà l'any que ve. El govern espanyol ha deixat entreveure el seu vistiplau a l’increment, però encara no ha concretat quant. Així es desprén de les declaracions del secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, que ha afirmat que l’executiu i el seu ministeri valoren "de manera molt entusiasta" la política de pujada del salari mínim que s'ha produït en els últims anys.

Pérez Rey es pronunciava en aquests termes després de reunir-se amb els agents socials per a tractar la pujada de l'SMI. El secretari d'Estat ha deixat clar que "congelar el salari és una opció descartable", ja que "seria una anomalia des de l'aprovació de l'Estatut dels Treballadors". "Això només ha ocorregut dues vegades, en 2012 i 2014, i va ser un senyal nítid de la resposta d'austeritat a la crisi. Aquesta crisi és diferent i les solucions són netament diferents", ha remarcat.

En opinió del secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, és necessari que les parts més febles, "els qui menys tinguen", vegen créixer el seu salari, per això creu que pujar l'SMI és “imprescindible" perquè Espanya es pose al nivell d'Europa. El secretari d'Estat tornarà a reunir-se dilluns que ve amb els agents socials per a conéixer les posicions de totes les parts. No obstant això, Joaquín Pérez Rey s'ha compromés a avaluar les propostes inicials dels agents implicats, "sobretot de la patronal".

Els sindicats volen veure reflectit el compromís

Els sindicats, per la seua banda, han valorat que el Govern haja anunciat que no congelarà l'SMI, però asseguren que volen veure reflectit aquest compromís en la proposta de l'executiu del pròxim dilluns.

Per al secretari de Joventut i Noves Realitats del Treball de CCOO, Carlos Gutiérrez, tenint en compte que les dades econòmiques evolucionaran favorablement l’any que ve, que les pensions mínimes pujaran un 1,8% i que l'increment dels salaris mitjans pactats al novembre va ser de l'1,89%. "D'ací no hauria de baixar la pujada de l'SMI l'any que ve", ha ressaltat.

Des d’UGT, el secretari de Política Sindical, Gonzalo Pino, ha afirmat que aquest sindicat es planteja “un augment a 1.000 euros, que suposa un increment del 5%. I ho fem perquè creiem que aquesta freqüència de pujada serà més fàcil si aconseguim l’objectiu del 60% del salari mitjà al final de la legislatura", ha afegit.

També et pot interessar

stats