El govern espanyol allarga els ERTO fins al 30 de juny

Aquesta decisió es fruit d'un acord entre l'executiu i els agents socials (CEOE, CCOO i UGT).

El govern espanyol allarga els ERTO fins al 30 de juny
El govern espanyol allarga els ERTO fins al 30 de juny

El Govern d'Espanya allargarà els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) derivats de la crisi sanitària i de la suspensió de determinades activitats durant l'estat d'alarma. La CEOE i els sindicats UGT i CCOO han donat el vistiplau al preacord a què van arribar l'executiu i els agents socials aquest dijous a la mitjanit.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha agraït el treball i la generositat dels agents socials per la capacitat d’arribar a un acord en un moment tan delicat: “Els representants de les patronals i dels sindicats han demostrat el seu compromís amb el país” enmig d’una crisi econòmica i social. “Estan a l’altura de la història del seu país”, ha remarcat la ministra. Díaz ha qualificat el pacte d’equilibrat i ha remarcat que no deixa a ningú arrere.

La ministra ha explicat també que s’ha creat una comissió tripartita per a analitzar els sectors que van a necessitar ajuda. Díaz ha ampliat que el Govern incentivarà les empreses que reincorporen els treballadors a l’activitat i permet a les empreses reorientar l’activitat, entre altres punts de l’acord.

En concret, el text contempla estendre fins al 30 de juny els ERTO per força major derivats de la Covid-19, ja siga per força major total (sense reinici de l'activitat) o parcial (recuperació d'una part de l'activitat). No obstant això, per acord del Consell de Ministres, es podran prorrogar aquests ERTO “en atenció a les restriccions de l'activitat vinculades a raons sanitàries que subsistisquen arribat el 30 de juny”.

També estableix que no podran acollir-se a ERTO de força major les empreses i entitats amb domicili en paradisos fiscals. A més, es precisa que les empreses que s'acullen a aquests procediments no podran repartir dividends durant l'exercici fiscal corresponent a l'aplicació del ERTO, excepte si retornen a la Seguretat Social les quotes de les quals van ser exonerades. No obstant això, aquesta limitació no serà aplicable a les empreses que, a 29 de febrer d'enguany, tenien menys de 50 treballadors.

A més, contempla que les prestacions per desocupació associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència) es mantindran fins al 30 de juny, excepte les dels fixos-discontinus, que seran aplicables fins al 31 de desembre.

D'acord amb aquest esborrany del preacord, a partir del desconfinament es facilitarà la transició d'ERTO de força major a ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de producció, i es permetrà que aquests últims es tramiten mentre estiguen vigents els primers.

L'executiu i els agents socials han aconseguit aquest principi d'acord després d'una reunió que va acabar vora la mitjanit. L'objectiu era aconseguir que, després de l'estat d'alarma, els sectors que necessiten mantindre els ERTO puguen fer-ho per a salvaguardar l'ocupació i evitar tancaments empresarials, mentre que els que vagen recuperant l'activitat puguen reincorporar treballadors inclosos en aquests procediments de manera progressiva.

També et pot interessar

stats