El Govern confia que la nova PAC responga a la incorporació de joves i dones al sector agrícola

Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, assegura que el fenomen de la despoblació va lligat al de masculinització.

El Govern confia que la nova  PAC  responga a la incorporació de joves i dones al sector agrícola
El Govern confia que la nova PAC responga a la incorporació de joves i dones al sector agrícola

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, confia que la nova Política Agrícola Comuna (PAC) per a l'horitzó 2021-2027 responga a "dos reptes fonamentals", com són "la incorporació dels joves" al món agrari, atés que "sense joves no hi ha futur", i el segon element, que és "el tema de la incorporació de la dona a la titularitat de les explotacions agràries i al treball en el mitjà rural".

Planas ha ressaltat "la qüestió de la dimensió de gènere en la Política Agrícola Comuna, que és un element que Espanya ha introduït", i que espera que "tinga desenvolupament", atés que "el fenomen de la despoblació va unit també a un fenomen de masculinització, perquè en aquelles parts d'Espanya on hi ha menys habitants, hi ha més homes i en canvi en els territoris on la població és superior, el ràtio és l'estàndard entre els uns i els altres”.

Mentrestant, ha detallat que es manté la negociació, que va començar el mes de juny, i ha augurat que "serà llarga i difícil", atés que les propostes de la Comissió Europea són "inferiors" en el primer pilar en els suports directes, però sobretot en els programes de desenvolupament regional.

Consens a les autonomies

Sobre aquest tema ha defensat que plantegen "la necessitat d'anar tots a una en les comunitats autònomes, les organitzacions professionals agràries, les cooperatives i els partits polítics". I la resposta que ha rebut ha sigut "molt positiva", ha valorat el ministre.

En aquest sentit, ha apuntat que "les organitzacions agràries i cooperatives han signat un document nacional de suport a la posició comuna i també les comunitats autònomes, amb algunes diferències, donen suport a aquesta aproximació comuna". Els partits polítics, amb diferències, però entenen que fa falta una postura unida per a defensar una posició forta d'Espanya, ha argumentat Planas.

Ara són ja "20 estats membres" de la Unió Europea que defensen "una postura comuna", després que Alemanya s’haja unit a aquesta posició", i ha agregat que plantejarà la mateixa proposta a Àustria d'ací a dues setmanes.

Per tant, confia que "per a la primavera es puga veure com van les coses, encara que tardarà", indicant que "aquesta serà la primera fase i a partir de les eleccions municipals i autonòmiques de l'estiu de l'any que ve s'iniciaria la segona fase, que seria la relativa a l'aplicació de la PAC a Espanya, és a dir, de la negociació espanyola".

També et pot interessar

stats