"Primer, la gent": manifestacions contra la pujada del preu de la llum arreu de l'Estat

Denuncien que els preus estratosfèrics de l’electricitat estan conduint a una situació insostenible famílies i empreses

Manifestació contra la pujada del preu de la llum a Castelló de la Plana
Manifestació contra la pujada del preu de la llum, a Castelló de la Plana / À Punt NTC

Aquesta vesprada han fet concentracions a Castelló de la Plana, València i Alacant per a protestar en contra dels abusos de les companyies elèctriques en el preu de la llum, que aquest dijous batrà un nou rècord.

Demà el preu de l’electricitat pujarà per damunt dels 200 euros per megavat hora per quarta vegada des de l’1 d’octubre, dia en què es va superar aquesta quantitat per primera vegada. Aquest dijous la llum costarà una mitjana de 288,53 euros, un 26,2% més cara que hui dimecres.

La brutal escalada del preu de l’electricitat en els últims mesos està afectant tots els sectors, i molts ja han anunciat que, si no canvien les coses, aquesta pujada s’acabarà reflectint en els preus dels productes i a les butxaca dels consumidors i consumidores. Una pujada que, sumada als preus desorbitats de la llum, serà insostenible per a moltes famílies.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat al Consell Europeu i a la CE que al llarg d'octubre hi haja un debat en profunditat sobre l'augment de les tarifes energètiques. Una qüestió que, a petició d'Espanya, serà un dels eixos de la cimera que protagonitzaran a Brussel·les els caps d'estat i de govern de la UE, però de moment no sembla que la tendència ascendent del preu de la llum vaja a canviar.

Atesa la insostenibilitat de la situació, aquesta vesprada s’han organitzat concentracions en 50 ciutats de tot Espanya, incloent-hi Alacant, Torrevella, Castelló de la Plana i València, amb el lema “Primer, la gent” i davant de les distribuïdores de les elèctriques.

Als crits de “Lladres!”, “Amb la llum no s’especula” i “Si açò no s’apanya: canya, canya, canya”, desenes de persones s’han manifestat en contra dels altíssims preus de la llum. La portaveu de la Intersindical, Beatriu Cardona, present en la concentració de València, ha recalcat la importància d’eixir en massa al carrer per a posar el crit en el cel perquè els preus de la llum han pujat a nivells estratosfèrics. A més, Cardona ha demanat que el govern aplique l’article 128 de la Constitució, que diu que, quan un recurs públic està en perill, l’Estat ha d’intervindre. 

També et pot interessar

stats