La Generalitat serà “proactiva” per a “minimitzar” l'impacte dels aranzels en els productes valencians

Mollà demana al govern espanyol accions de protecció o compensació per al sector agrícola i recorda que ja va alertar del perill.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, aquest dijous
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, aquest dijous / À Punt NTC

La Generalitat confia que finalment no prospere la pujada dels aranzels anunciada pels Estats Units, perquè això dificultaria notablement l'exportació de determinats productes com ara el vi, els cítrics, l'oli o les clòtxines, entre altres. No obstant això, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha avançat a À Punt NTC que seran “proactius” i des de la Direcció General d'Internacionalització ja s'han posat a treballar per a intentar minimitzar l'impacte en els productes valencians.

Segons el conseller, l'increment dels aranzels del 25% afectaran molt els productors valencians en el mercat nord-americà, que estaven tenint una bona tendència. És el cas dels cítrics, que han registrat un ascens del 63% en el període gener a juliol. Climent afirma que són sectors que “poden ressentir-se” i que la Conselleria “ajudarà les empreses exportadores amb una actitud proactiva i treballarà per a obrir nous mercats quan n'apareix un que no ens funciona bé”.

En aquest sentit, la directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, ha afirmat que el seu departament ja està reaccionant amb les primeres mesures, com ara augmentar els importadors convidats al Congrés Global Go del pròxim novembre.

Mollà demana accions de protecció o compensació per al sector agrícola

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha recordat que ja va alertar d'aquest perill amb els aranzels i va demanar al govern espanyol fer un front comú a la Unió Europa per a veure de quina manera s'ha de protegir o s'ha de compensar les dificultats que tindrà el sector agrícola, principalment els cítrics. Així, Mollà ha avançat que dilluns que ve, en la reunió sectorial del Ministeri d'Agricultura, posarà damunt de la taula aquesta qüestió per a conéixer les accions que s'han de prendre en el marc estatal i europeu. 

La Unió i AVA alerten que els aranzels són un nou colp per al camp valencià

Des de les organitzacions agràries consideren que els aranzels són un colp més per al sector agrari valencià. El secretari de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha alertat que “pot ser la fi” de les exportacions citrícoles de la Comunitat Valenciana als Estats Units. Avisa també que “pot suposar un fort colp” per a sectors com el del vi, l'oli o el porcí, que cada vegada tenen més penetració en el mercat nord-americà. 

Una opinió compartida pel president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, que assegura que la mesura anunciada per Trump farà “molt difícil” continuar exportant productes del camp valencià. Segons AVA, els cultius més afectats seran els cítrics, les fruites i les hortalisses. D'aquest sector, durant l'any 2018 s'enviaren als Estats Units una quantitat que arriba als 80,9 milions d'euros. Pel que fa al vi i l'oli, el 2018 van generar uns vendes de 9 i 1,7 milions, respectivament.

També et pot interessar

stats