La Generalitat negocia amb Abengoa perquè instal·le la seu a la Comunitat Valenciana

El govern valencià atribueix el possible trasllat de la multinacional a l’“lestabilitat” que comporta la gestió del Botànic.

Seu d'Abengoa a Sevilla
Seu d'Abengoa a Sevilla / Abengoa

La multinacional Abengoa ha obert negociacions amb el Consell per a traslladar la seua seu des d'Andalusia a la Comunitat Valenciana. En la sessió de control aquest dijous, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que una empresa internacional havia contactat amb l'executiu valencià per a impulsar un canvi de seu, tot i que no ha especificat el nom.

Fonts del govern valencià han confirmat que es tracta d'Abengoa, i atribueixen el moviment que ha fet la firma a l'escenari d’“estabilitat” que ofereix el Consell i la seua gestió. De moment, però, no es coneix a quin punt del territori es valora que es desplace.

Abengoa és una multinacional espanyola amb quasi 70 anys de trajectòria i especialitzada en els sectors d'infraestructures, energia i aigua amb seu a Sevilla. A Espanya té una plantilla de vora 2.500 persones, però el grup té més de 15.000 treballadors en tot el món.

Té pendent un pla de rescat financer que, tot i que es va anunciar el passat 6 d'agost, encara està sobre la taula perquè no comptava amb el vistiplau de la Junta d'Andalusia. La reestructuració del deute de la societat està enlaire després que el dimarts passat la junta general d'accionistes cessara el consell d'administració pels acords que havien tancat amb diversos bancs.

Els accionistes minoritaris protesten

La notícia l'ha criticada una part de l'accionariat de l'empresa. La plataforma d'accionistes AbengoaShares (que formen accionistes minoritaris), que el 17 de novembre va aconseguir que cessara el consell d'administració d'Abengoa, ha dit en un comunicat que no es pot canviar la seua seu social sense l'aprovació de la junta d'accionistes, perquè així ho estableixen els estatuts de la societat. I ha advertit que AbengoaShares no votaria a favor de traure de Sevilla la seu de l'empresa.

En el comunicat, el grup d'accionistes afirma que el consell d'administració que va quedar destituït no pot prendre aquesta decisió "ni cap altra" i considera que la informació sobre el canvi de la ciutat en què la companyia té la seu és "una manera que té el consell destituït de pressionar la Junta d'Andalusia perquè s'aprove un pla de reestructuració que va quedar rebutjat per dos terços del capital de la companyia" en aquella junta d'accionistes. AbengoaShares ha reiterat el compromís amb Andalusia i amb Sevilla, i afirma que "Abengoa és una companyia andalusa, orgull d'Andalusia i d'Espanya sencera, i ho continuarà sent”.

Preconcurs de creditors

Abengoa SA, matriu del grup, està sense consell d'administració des del 17 de novembre, ja que en la junta d'aquell dia no van permetre votar la proposta de consellers que portava AbengoaShares per a nomenar un nou consell d'administració presidit per l'exvicepresident de Coca-Cola i exportaveu econòmic de Ciutadans, Marcos de Quinto, per no arribar dins del termini la documentació requerida.

En aquests moments, la societat matriu està immersa en un preconcurs de creditors, el termini dels quals conclou el 18 de desembre i, en cas de no recuperar l'equilibri patrimonial (va llançar un patrimoni negatiu de 388 milions al maig que la va situar en causa de dissolució), quedarà abocada al concurs de creditors (antiga fallida).

També et pot interessar

stats