La Generalitat impulsa nous consorcis sectorials per a optar als fons europeus

En els darrers mesos s'han presentat 600 propostes en col·laboració amb 258 empreses, uns projectes d'inversió que sumen vora 13.000 milions d'euros

El sector del calcer del Vinalopó es mobilitza contra la imposició de nous aranzels dels EUA
Imatge d'arxiu d'una treballadora del sector del calcer del Vinalopó / À Punt NTC

La Generalitat està impulsant la constitució de consorcis sectorials amb les empreses de la Comunitat Valenciana, les universitats i centres d'investigació per a optar als projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) que el govern d'Espanya convocarà l'últim trimestre de l'any. Els sectors sanitari, agroalimentari, tèxtil, calcer, naval o químic, entre altres, són objectius fonamentals de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació.

Els Perte són els instruments que ha implementat el govern estatal per a canalitzar les ajudes dels fons Next Generation EU. A través d'aquests projectes estratègics s'adjudicaran, per procediment de concurrència competitiva, les ajudes a aquelles propostes que més s'ajusten als objectius de digitalització, transició ecològica i resiliència, així com que suposen un major impacte sobre la transformació del teixit econòmic i ajuden a millorar els serveis bàsics fonamentals.

De moment, l'únic Perte que ha aprovat el govern espanyol és el de transformació de la mobilitat elèctrica, és a dir, el que permetrà a la indústria de l'automòbil fer la transició cap al cotxe elèctric i que està dotat amb 4.295 milions d'euros.

En aquest sentit, el director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos, ha assenyalat que, des de la Comunitat Valenciana, es presentaran quan es realitze la convocatòria formal, prevista per a aquest mes de setembre, projectes importants i amb potencial per a aconseguir el finançament europeu.

A través de totes les conselleries i juntament amb les empreses, els instituts d'investigació i les universitats, la Generalitat ha presentat en els darrers mesos 600 actuacions per a les manifestacions d'interés convocades pels diferents ministeris en col·laboració amb 258 empreses; projectes d'inversió per vora 13.000 milions d'euros.

La Comunitat Valenciana ja té adjudicats per a l'exercici de 2021 més de 864 milions d'euros procedents del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, un dels fons que componen el Next Generation EU. A aquesta quantitat cal afegir 483 milions del React, fons aquest últim que ha permés, entre altres actuacions, posar en marxa les ajudes del pla Resistir.

En total, més de 1.300 milions als quals caldrà afegir el finançament que aconsegueixen els projectes que optaran als diferents Perte que vaja convocant el govern espanyol i al qual es presentaran els projectes impulsats per la Generalitat.

També et pot interessar

stats