La Generalitat no haurà de tornar 360 milions d'euros de l'impost hipotecari

El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, xifra en més de 163.000 els valencians que no podran reclamar la devolució de l'impost.

La Generalitat no haurà de tornar 360 milions d\'euros de l\'impost hipotecari
La Generalitat no haurà de tornar 360 milions d'euros de l'impost hipotecari

La decisió del Tribunal Suprem de corregir la seua doctrina i carregar als clients l'impost d'actes jurídics documentats ja havia alliberat la Generalitat d'haver de tornar 360 milions d'euros corresponents als crèdits subscrits des del 2014.

Però, a més, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que aprovaran un decret llei que modificarà la norma que regula l'impost d'actes jurídics documentats, perquè "mai més" hagen de pagar els espanyols i "que pague la banca". Així i tot, aquesta reforma no tindrà caràcter retroactiu.

José María Mollinedo, secretari general del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, ha explicat a À Punt que valoren "molt positivament" que el govern espanyol desfaça el camí marcat pel Tribunal Suprem de rectificar-se a si mateix i revocar la seua doctrina perquè tornen a ser els clients i no la banca els que paguen aquest impost.

Mollinedo ha dit que els tècnics d'Hisenda compartien el criteri inicial del Tribunal Suprem. "L'acte del dia 18 d'octubre, des d'una perspectiva tècnica i jurídica, estava molt ben argumentat i era molt sòlid. No entenem el canvi de criteri", ha assegurat Mollinedo, i ha afegit que estudiaran la nova sentència i els arguments dels vots particulars per a poder entendre com li han pegat la volta al criteri inicial perjudicant molts ciutadans.

Cau la retroactivitat

Segons el sindicat Gestha, més d'un milió i mig de ciutadans en tot Espanya que esperaven reclamar 3.630 milions d'euros d'aquest impost dels últims 4 anys, que no estaven prescrits, no podran fer-ho. A la Comunitat Valenciana són uns 163.000 hipotecats els que tampoc podran recuperar uns 360 milions d'euros d'aquest impost. 

Mollinedo ha concretat que tampoc podran reclamar amb el reial decret llei que modificarà l'article 29 de la llei del 1993 que regula aquest impost i, que tal com ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, s'aprovarà demà en el Consell de Ministres i divendres es publicarà en el BOE. La llei s'aplicarà des de l'endemà de publicar-se però no tindrà caràcter retroactiu i, per tant, només afectarà les noves hipoteques. 

També et pot interessar

stats