La Generalitat destaca que és el desembre amb menor atur en valors absoluts des de 2008

UGT demana derogar la reforma laboral del PP perquè nou de cada deu contractes firmats el 2019 van ser temporals.

La Generalitat destaca que és el desembre amb menor atur en valors absoluts des de 2008
La Generalitat destaca que és el desembre amb menor atur en valors absoluts des de 2008

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat que el desembre passat ha registrat el menor atur a la Comunitat Valenciana en valors absoluts des de 2008. Així, ha acabat 2019 amb 6.572 persones menys en les llistes de la desocupació i una reducció per damunt de la mitjana espanyola.

El responsable d'Ocupació ha destacat el fet que la Comunitat Valenciana haja finalitzat l'any amb 6.572 persones aturades menys, una xifra sensiblement millor que la mitjana de l'Estat (-1,21%). De la mateixa manera, ha ressaltat el "bon comportament" de l'últim mes de l'any amb una reducció de 2.948 persones (-0,82%), la tercera major baixada absoluta en tot l'Estat.

No obstant això, Nomdedéu ha reconegut que les dades continuen sent desiguals en el territori, amb la província de València que registra les millors xifres (-2,38%), seguida de la d'Alacant (-1,76%) i Castelló, que n'ha patit un lleuger increment ( 0,73%).

"Som conscients de la persistència encara de moltes dificultats, sobretot de l'augment de la temporalitat, però així i tot és evident que la Comunitat Valenciana continua consolidant una clara tendència a la recuperació", ha manifestat.

La CEV demana incentivar la inversió

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) sosté que és evident que hi ha un alentiment en la creació d'ocupació, atés que l'atur va començar l'any descendint un 5,49% i finalitza amb una reducció de l'1,21%.

Així, subratllen que en moments en què l'economia es desaccelera, és important “incentivar la inversió, apostar per una fiscalitat més competitiva i comptar amb l'opinió dels interlocutors socials, empreses i sindicats en la presa de decisions que afecten la creació de llocs de treball”.

Per tant, i encara que la lectura anual és positiva, des de la CEV s'estima que tot i que es continua creixent i generant ocupació, serà en taxes “més moderades”.

Treball dona per tancada la crisi en termes d'afiliació a la SS

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, ha assegurat que es pot donar per tancada la crisi econòmica en termes d'afiliació a la Seguretat Social, atés que el 2019 s'ha aconseguit un rècord històric de cotitzadors. “Hem superat per primera vegada el nombre d'afiliats que teníem abans de la crisi econòmica”, ha ressaltat.

Per la seua banda, la secretària d'Estat d'Ocupació, Yolanda Valdeolivas, ha valorat que s'ha recuperat la tendència positiva, que s'havia fet fallida a l'octubre i novembre d'enguany. No obstant això, ha ressaltat que queda encara molt per a fer per a reduir la bretxa efectiva de gènere.

UGT demana derogar la reforma laboral

UGT ha demanat derogar la reforma laboral que va aprovar el PP perquè nou de cada deu contractes signats en 2019 van ser temporals i, a més, el 36% a temps parcial. Segons denuncien, únicament sis de cada cent contractes signats han sigut indefinits a temps complet.

El sindicat indica que encara hi ha més de tres milions de persones que volen treballar i no poden, dels quals més d'un milió són parats de molt llarga duració perquè porten més de dos anys buscant ocupació. Així mateix, assegura que encara "queda lluny la recuperació de l'ocupació", ja que la taxa d'atur, pròxima al 14%, quasi duplica la de 2007.

Els autònoms alerten que es crea un terç menys d'ocupació

La Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms ha lamentat la "forta frenada" en la creació d'ocupació i la reducció de l'atur, ja que es crea un terç menys d'ocupació, els autònoms creixen un 70% menys i l'atur "a penes" baixa.

Així, subratlla que la reducció de l'atur en 38.692 persones en 2019 és la cinquena part respecte a l'any passat (210.484 persones), al mateix temps que s'han creat 180.000 ocupacions menys, la qual cosa suposa un terç menys de creació d'ocupació.

També et pot interessar

stats