La Generalitat demana a Madrid fons europeus pels incendis i per al vehicle elèctric

La petició es remetrà formalment al govern espanyol en les pròximes setmanes

Vehicles elèctrics carregant-se en una imatge d'arxiu / Volkswagen
Vehicles elèctrics carregant-se en una imatge d'arxiu / Volkswagen

La Generalitat traslladarà al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital la necessitat que el segon tram dels fons europeus Next Generation EU incorpore recursos dirigits al fet que la Comunitat Valenciana execute plans integrals de recuperació de les zones afectades pels incendis forestals i desenvolupar projectes de mobilitat amb vehicle elèctric. La petició es remetrà formalment al govern espanyol en les pròximes setmanes.

Així ho ha explicat el director general de Coordinació de l'Acció del govern espanyol, Juan Ángel Poyatos, que s'ha mostrat convençut que l'executiu central serà "sensible" a les demandes de la Comunitat Valenciana. En aquesta segona fase, ha detallat, "es mobilitzen importants recursos que han d'acabar d'ajudar a aquest procés de transformació, de suport a la indústria, a l'entorn natural i a les ciutats d'aquesta autonomia".

Poyatos ha recordat també que la Generalitat, en col·laboració amb altres comunitats autònomes, està dissenyant projectes digitals per a millorar el sistema de ciberseguretat i apostar per la intel·ligència artificial o la tecnologia sanitària. "Aquests projectes en col·laboració amb altres comunitats autònomes es presentaran també al govern d'Espanya durant el mes de setembre, la qual cosa ens permetrà continuar aprofundint en la digitalització tant de la nostra indústria com de la mateixa Generalitat", ha detallat.

La Generalitat ha recordat que la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va remetre al final de juliol una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, així com a la resta de responsables autonòmics amb la finalitat de fomentar la seua participació en l'elaboració de l'addenda al pla de recuperació que presentarà el govern en el segon semestre de l'any.

L'addenda busca reforçar l'impacte del pla de recuperació a partir del 2023, i inclourà les reformes i inversions que es finançaran amb càrrec als préstecs del mecanisme Next Generation EU que corresponen a Espanya, així com l'assignació definitiva de transferències a Espanya, coneguda el passat 30 de juny, i les transferències addicionals del projecte de reglament de REPowerEU.

Seguint les orientacions de la Comissió Europea, aquesta addenda donarà continuïtat a les reformes i inversions del pla, en línia amb els objectius estratègics del mateix –transició ecològica, transformació digital, cohesió social i territorial i igualtat de gènere– amb el focus en l'autonomia estratègica.

També et pot interessar