La Generalitat augmenta de 28,5 a 40 milions l'aportació a les assegurances agràries per a reduir el cost a 32.000 productors

El cap del Consell i la consellera d'Agricultura han anunciat la mesura en Fruit Logistica, el principal aparador mundial del sector, en què participen mig centenar d'empreses valencianes

El president de la Generalitat saluda a la consellera d'Agricultura a Fruit Logística
El president de la Generalitat saluda la consellera d'Agricultura en Fruit Logistica / À Punt NTC

La Generalitat augmentarà un 30% la participació en les assegurances agràries, aporten onze milions i mig d'euros extra. La novetat, que s'articularà mitjançat el Pla Activa, ampliarà de 28,5 a 40 milions la cobertura que assumeix la Generalitat, que estima que podrà beneficiar 32.000 llauradors i ramaders amb la mesura. L'anunci l'han fet el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, en l'estrena de Fruit Logistica, la principal fira del sector agroalimentari, que recupera Berlín després de dos anys de parada obligada per la covid.

Volem assegurar les assegurances agràries, que són fonamentals per a les collites, ha explicat el cap del Consell, que ha dit que el valencià és el govern autonòmic que més diners dedica a aquesta partida. La rebaixa, ha afegit Mollà, està pensada per a compensar al sector agroalimentari la pujada dels preus de l'energia i altres inputs que han encarit la producció.

Ximo Puig ha donat suport a la internacionalització del sector i l'ha instat a aprofitar la reputació europea per a avançar en la consolidació dels mercats, defenent els valencians com a productes que tenen en "l'alta qualitat i la traçabilitat assegurada" el segell de distinció. Així mateix, ha reclamat "reciprocitat" perquè les importacions se sotmeten als mateixos condicionants de seguretat i fitosanitaris que obliguen a passar a les fruites i verdures europees. "Estem oberts a la competència, però és l'hora de mirar cap a Europa i els productes europeus, sense proteccionismes absurds que no generen riquesa ni prosperitat, però entenent que la reciprocitat és fonamental", ha explicat el president de la Generalitat.

Per la seua banda, la consellera d'Agricultura ha destacat el simbolisme que suposa la reactivació de Fruit Logistica —"l'última fira abans que el món es parara"— i la reconciliació que implica per a l'activitat exportadora del sector agroalimentari que "pot fer molt de negoci".

L'Agència Valenciana per al Control Alimentari, un abans i un després en la fixació de preus

Mollà ha destacat també la novetat que es va incorporar divendres en el decret de mesures urgent per la guerra d'Ucraïna, amb l'aprovació de la normativa per a la creació de l'Agència Valenciana per al Control Alimentari. Un instrument autonòmic que es deriva del mandat de la llei estatal de la cadena alimentària, i que segons la consellera marcarà un "abans i un després" en el control dels preus, perquè el producte no es pague mai per davall del cost.

El negoci agroalimentari enceta a la fira de Berlín una setmana clau. A la presència de més de cinquanta empreses en Fruit Logistica, el principal aparador mundial, se suma la participació de més de quaranta expositors valencians a la fira Alimentària de Barcelona, una de les cites anuals del sector a Espanya.

També et pot interessar

stats