Les gelades que s’esperen el cap de setmana amenacen els cultius en flor

Les temperatures estaran entre 5 i 10 graus per davall de les habituals a l’inici d’abril i no es descarta que arriben als 5 graus negatius en les zones d’interior

Temperatures per davall de zero poden acabar amb la collita que comença a nàixer en alguns cultius del territori
Les temperatures per davall de zero poden acabar amb la collita que comença a nàixer en alguns cultius del territori / À Punt Oratge

Després de la pluja i el vent, que en les últimes setmanes han deixat registres històrics a la Comunitat Valenciana, els pròxims dies podria sumar-se el fred, que també pot deixar fites històriques en plena primavera. Abril començarà amb fred al territori, amb gelades nocturnes, i amb unes temperatures que estaran entre 5 i 10 graus per davall del que és habitual. Els que poden resultar més perjudicats, els cultius, especialment aquells fruiters que ja han brotat i estan en flor, donat que les baixes temperatures podrien cremar-ne el fruit.

Així, els llauradors miren de reüll el termòmetre davant les previsions, que apunten a màximes de 10 o 15 graus al migdia dissabte i diumenge en punts del litoral, i pròximes als 5 graus centígrads a l'interior, unes temperatures de ple hivern. El fred ens acompanyarà fins dimarts o dimecres, segons es desprén de les previsions.

Massa d'aire fred que afectarà la Comunitat Valenciana a partir de divendres
Massa d'aire fred que afectarà la Comunitat Valenciana a partir de divendres / À Punt Oratge

Durant la nit, s’esperen gelades. De fet, en alguns punts de l’interior del territori, i sobretot en zones altes, no es descarten mínimes de fins a 5 graus negatius durant la matinada. La baixada del mercuri resulta en aquestes dates especialment perillosa per a cultius com els ametlers, els cirerers o les bresquilleres, que poden perdre la flor o els fruits que comencen a formar-se a partir d’1 grau negatiu.

La neu podria enfarinar les comarques interiors de Castelló a cota zero

El que sembla és que podria nevar de forma dèbil a l'interior nord del territori. Les nevades més destacades es donaran al nord de la península Ibèrica, amb acumulats de més de 20 centímetres per damunt dels 300 metres. A més, podria aparéixer la neu puntualment molt pròxima a la mar.

A pesar que no es descarten nous registres històrics (la temperatura mínima de la ciutat de València està marcada en 3 graus i perilla), l’episodi de fred dels pròxims dies no es pot considerar atípic, donat que aquest mes és molt variable i no són anormals les irrupcions d’aire fred.

També et pot interessar

stats