La gasolina torna a encarir-se i ja costa un 9% més des de la fi dels descomptes

Omplir un depòsit mitjà de 55 litres costa quasi 97 euros si s'opta per la gasolina i quasi 93 euros en el cas del gasoil

Una persona reposta en una estació de servei
Una persona reposta en una estació de servei

La gasolina ha tornat a encarir-se en l'última setmana (un 0,5% més) fins a vendre's a una mitjana d'1,76 euros el litre. Això vol dir que des de la fi dels descomptes el preu ha pujat un 9%, segons les últimes dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Per part seua, el preu del gasoil s'ha incrementat un 0,2% fins a vendre's a una mitjana d'1,686 euros.

Amb aquests preus, omplir un depòsit mitjà de 55 litres costa en l'última setmana quasi 97 euros si s'opta per la gasolina i quasi 93 euros en el cas del gasoil.

En l'últim mes tots dos carburants s'han encarit un 2,3% i un 4,6%, respectivament, segons aquest butlletí, que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles.

Així, la gasolina encadena dotze setmanes de pujades, des del 10 de juliol, en plenes vacances d'estiu. Així mateix, es manté per damunt d'1,7 euros el litre des de fa sis setmanes.

Amb aquest nou augment el preu de la gasolina és el més car que es registra des de mitjan juliol del 2022, quan va aconseguir els 1,75 euros per litre malgrat estar llavors vigent la bonificació aprovada pel govern espanyol en un context marcat per la crisi energètica desencadenada per la guerra a Ucraïna i les sancions a Rússia.

En el cas del gasoil, també suma dotze setmanes consecutives a l'alça i encadena sis per damunt dels 1,6 euros el litre.

Amb tot això, aquest carburant registra el preu més alt des de l'última setmana de gener de 2023, quan va superar els 1,7 euros.

Des de començaments d'any tots dos carburants s'han incrementat un 27% i un 15,5%, respectivament, encara que la primera setmana tenia en compte els últims dies del descompte aplicat.

En l'últim any la pujada se situa en el 19% en el cas de la gasolina i en el 4% en el del gasoil, tenint en compte que l'any passat continuaven vigents per aquestes dates els descomptes.

Des dels valors màxims, el preu de la gasolina és un 9,3% més baix i el del gasoil més de l'11%.

Per davall de la mitjana europea

Tot i això, el preu de tots dos carburants a Espanya és més baix que el que es registra de mitjana en la zona euro i a l'Europa dels 27.

Així, en la zona euro la gasolina es ven a 1,84 euros i el gasoil a quasi 1,8 euros.

Pel que respecta a l'Europa dels 27, la gasolina supera els 1,9 euros i el gasoil està a més d'1,85 euros el litre.

També et pot interessar

stats