La gasolina i el gasoil baixen més d'un 10% l'última setmana, fins a 1,60 euros el litre

A aquesta caiguda se suma el descompte obligatori de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol

Evolució del preu dels carburants des d'abril de 2021
Evolució del preu dels carburants des d'abril de 2021 / À Punt NTC

El preu de la gasolina i el gasoil han baixat més d'un 10% l'última setmana, una caiguda a la qual se suma el descompte obligatori de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol i que s'aplica a les gasolineres quan es paga en caixa.

Segons les dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven a Espanya —abans del descompte— a una mitjana d'1,613 euros el litre, mentre que el gasoil el fa a 1,647 euros.

Després d'aquest descens, el preu del gasoil torna a superar el de la gasolina. Per segona setmana consecutiva, i a les portes de la Setmana Santa, tot i això, baixa al voltant d'un 10% respecte de la setmana anterior, quan va assolir el seu màxim històric, mentre que la gasolina se situa un 11% per darrere del seu rècord registrat fa quasi un mes.

Aquesta caiguda frena l'escalada que pateixen tots dos carburants des que va començar l'any i encadena onze setmanes consecutives a l'alça a conseqüència de l'encariment del petroli, una matèria primera el valor de la qual s'està veient afectat per la invasió russa d'Ucraïna.

Per a amortir l'impacte que l'encariment de la gasolina i el gasoil està tenint en els ciutadans, l’executiu espanyol va aprovar una bonificació de 20 cèntims d'euros per litre per a totes les persones consumidores, dels quals 15 cèntims seran a càrrec de l'Estat i un mínim de 5 l'aplicaran les petrolieres. Per tant, si s'hi afegeix el descompte de 20 cèntims per litre als preus actuals, la gasolina es ven a una mitjana d'1,413 euros, davant dels 1,447 euros del gasoil.

Omplir el depòsit, 31 euros més car que fa un any

Amb aquests preus, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment vora 89 euros, mentre que amb gasoil arriba fins a 90 euros, cosa que suposa pagar prop de 24 euros més que a l'inici del 2021 si s'utilitza gasolina, i 31 euros si es tria gasoil.

En aquest sentit, l'escalada de tots dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina haja augmentat un 36% des de gener del 2021 i un 54% en el cas del gasoil.

També et pot interessar

stats