Del gas a les begudes ensucrades: quins preus pugen en 2021?

L’any vinent portarà un creixement del gas del 6% i un augment de l'IVA de les begudes ensucrades al 21%.

Del gas a les begudes ensucrades: quins preus pugen en 2021?
Del gas a les begudes ensucrades: quins preus pugen en 2021?

Arriba la costera de gener, que ve acompanyada d'una pujada d'impostos inclosa en la reforma fiscal dels pressupostos generals de l'Estat. Entre les taxes que pugen destaca l'increment de l'IRPF per a les rendes més altes, la pujada de l'IVA a les begudes ensucrades i l’augment de les tarifes d'últim recurs (TUR) de gas natural.

IRPF per a les rendes altes

A partir de 2021, s'incrementa en dos punts el tipus de l'IRPF per a rendes del treball superiors a 300.000 euros (al 47%) i en tres punts per a rendes del capital superiors a 200.000 euros (al 26%), pujades que afectaran poc més de 36.000 contribuents.

D’altra banda, la reducció màxima en l'IRPF per aportacions a plans de pensions baixa de 8.000 a 2.000 euros en els individuals i puja de 8.000 a 10.000 euros en els d'empresa, mentre que s'incrementa del 6 al 8% l'impost sobre les primes d'assegurances.

Begudes ensucrades

Les begudes ensucrades i edulcorades passen de l'IVA reduït (10%) al general (21%), mesura que inclou el suc de taronja. En canvi, la pujada no afectarà l'IVA de les begudes làcties.

Correus

L'enviament per correu d'una carta nacional ordinària amb un pes màxim de 20 grams (producte més utilitzat) pujarà 5 cèntims d'euro l'1 de gener, per a tindre un cost de 0,7 euros. Les cartes i targetes postals internacionals es franquejaran amb 1,5 euros quan la destinació siga Europa i amb 1,6 euros per a la resta de països, excepte els Estats Units, el Canadà, el Japó, Austràlia i Nova Zelanda. Per a aquests últims, el franqueig serà d’1,9 euros.

Gas

Les tarifes d'últim recurs (TUR) de gas natural, a les quals poden acollir-se principalment els usuaris domèstics, pujaran de mitjana el 5,97% respecte a les vigents en l'actualitat. L'increment per al primer trimestre del nou any es deu a la important pujada que ha experimentat el cost de la matèria primera en els mercats internacionals –d'un 21,7%– respecte a l'actualització anterior, que es va començar a aplicar el passat 1 d'octubre.

Impost de patrimoni per a altes fortunes

S'eleva un punt (del 2,5 al 3,5%) el tipus màxim de l'impost de patrimoni per a les fortunes de més de 10 milions d'euros, mentre que en l'impost de societats es redueix del 100% al 95% l'exempció de tributació de dividends i plusvàlues de filials en l'exterior.

Taxa Google

A mitjan gener entra en vigor el nou impost sobre determinats serveis digitals, que gravarà les grans tecnològiques amb un 3% dels ingressos obtinguts de publicitat, intermediació en línia i transmissió de dades.

Taxa Tobin

També a mitjan gener s’aplicarà l'impost sobre les transaccions financeres, que estableix un gravamen del 0,2% sobre la compravenda d'accions d'empreses espanyoles amb capitalització borsària superior a 1.000 milions. El govern espanyol preveu recaptar 850 milions d'euros anuals amb aquesta mesura.

Telecomunicacions

Telefónica apujarà a partir del 18 de gener entre 2 i 3 euros la quota mensual en les tarifes fusió, com va anunciar al novembre. En la resta, on no s’inclou la línia fixa, no apujarà el preu.

També et pot interessar

stats