Ford aprova, amb l’únic suport d’UGT, l’ERTO que deixarà de produir 9.000 vehicles

La resta de sindicats no accepten l’acord perquè no manté el salari íntegre o perquè s’impulsa a pesar de fer-se moltes hores extres.

Un treballador de la cadena de producció de Ford Almussafes en una imatge d'arxiu
Un treballador de la cadena de producció de Ford Almussafes en una imatge d'arxiu

L’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) de Ford Almussafes, que afectarà 5.709 treballadors durant 5 dies, ha eixit avant amb l’únic acord d’UGT, sindicat majoritari a la planta, i la direcció de la empresa. Les condicions d’aquesta parada temporal de la producció, la quarta de l'any en l’àrea de Vehicles i la quinta en la secció de Motors, no tingut el vistiplau de STM, de CCOO, ni tampoc de la CGT, que no han firmat el document. 

Segons UGT, el nou ERTO té "les mateixes condicions que els anteriors" per als treballadors. Aquestes condicions preveuen que els empleats afectats conserven  el 80% del seu salari brut i el 100% de les pagues, vacances i l’antiguitat. Els assalariats cessaran l’activitat el 4 i 5 de novembre i, pel que fa al mes de desembre, els dies 18, 19 i 20, fet que suposarà un descens de la producció d'uns 9.000 vehicles. 

Des d'UGT, el sindicat majoritari de la factoria, Carlos Faubel ha assenyalat que amb la firma del document, s’han renovat els acords per a Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació que s'han dut a terme anteriorment. Amb la diferència, segons fonts sindicals, que "abans es podien negociar a un any vista els plans de producció", però ara la situació porta a revisar trimestralment els plans. 

Cal assenyalar que Ford justifica l’ERTO amb la incertesa creada pel Brexit i amb la feblesa generalitzada de les vendes en el mercat europeu

Per la seua banda, STM s'ha negat a firmar l’ERTO i ha lamentat que no s'haja atés "ni una sola" de les seues propostes, encara que "a penes suposava cost per a aquesta empresa que suma beneficis multimilionaris". STM reclamava, entre altres qüestions, complementar el 100% del salari, perquè la planta "acumula cinc exercicis amb beneficis rècord".

Tampoc CCOO ha firmat l’ERTO. Des d’aquest sindicat indiquen que Ford Almussafes no ha agraït els esforços a la plantilla. CCOO considera que la planta ha viscut diversos expedients de regulació temporal d’ocupació enguany, a pesar que la planta d’Almussafes té "la millor plantilla, la més flexible i de millor qualitat". 

En la mateixa línia s'ha pronunciat CGT, que tampoc ha signat l'ERTO. El sindicat s'ha preguntat: "si hi ha un excedent de producció, com és possible que s'estiguen fent hores extres?". Aquest sindicat ha lamentat que no s'hagen acceptat les seues propostes, entre les quals hi havia una rebaixa dels "ritmes salvatges" de treball en la cadena de producció on, segons denúncia, els empleats estan "treballant al 120%" i "tots els torns estan fent una quantitat ingent hores extres".

També et pot interessar

stats