El Fons Monetari Internacional demana “cura” a Espanya amb la pujada del salari mínim

Adverteix que podria dissuadir la contractació d’empleats que l’empresariat valore per sota dels 900 euros.

La directora de l'FMI, Christine Lagarde i el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim a l'assemblea de l'FMI i el BM a Bali
La directora de l'FMI, Christine Lagarde i el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim a l'assemblea de l'FMI i el BM a Bali / Made Nagi (Efe)

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha instat el govern espanyol que siga "acurat" a l'hora d'implementar la proposta de pujada del salari mínim que s'ha anunciat en l’avantprojecte del pressupostgeneral de l’Estat per a 2009.

El suggeriment del FMI es produeix l’endemà de l’anunci d’acord entre l’executiu de Pedro Sánchez i Podem per a pujar el salari mínim interprofessional un 22,3%, perquè arribe als 900 euros al mes, el major increment interanual en la història de la democràcia espanyola.

"Cal ser acurat amb els salaris mínims”, ha advertit Poul Thomsen, el director del departament d'Europa de l'FMI en una roda de premsa durant l'assemblea anual de l’entitat, que té lloc a Indonèsia. Malgrat reconèixer la demanda social de la mesura, Thomsen ha alertat que pot tindre efectes negatius en aquells treballadors i perfils laborals que els empresaris valoren per sota dels 900 euros.

El funcionari/Thomsen també ha cridat l'atenció sobre l'escassa consolidació fiscal duta a terme en els últims anys a Espanya, on el deute ronda el 95% del Producte Interior Brut (PIB) i no s’ha aprofitat l’entrada en un cicle de creixement per a reduir-lo. En opinió de Thomsen, la política fiscal hauria de ser més contracíclica", és a dir, aprofitar els períodes d'expansió econòmica per a estalviar i reduir la despesa.

L’FMI ha situat el creixement d'Espanya per a 2018 en el 2,7 %, una dècima menys que fa tres mesos, i en el 2,2 % per a 2019; xifres que situen l’economia espanyola al capdavant de les grans economies de la zona euro, però ja en tendència de ralentització. 

L'assemblea anual de l'FMI s'està celebrant a l’illa indonèsia de Bali, que aquest dies s’ha convertit en l’epicentre de l’economia mundial en acollir, també, la reunió anual del Banc Mundial i la cimera del G20.

També et pot interessar

stats