Foment vol traslladar a les autonomies les competències per a atorgar llicències a Uber i Cabify

El Ministeri de Foment ha convocat demà les principals organitzacions de taxistes per a trobar una solució a la vaga del sector.

Taxis en vaga a una parada de Madrid
Taxis en vaga a una parada de Madrid / Mariscal (Efe)

El Govern d'Espanya mou fitxa com a reacció a la vaga del taxi. El Ministeri de Foment ha avançat al pròxim dimecres 1 d'agost la Conferència Nacional del Transport, que estava prevista per a setembre, i proposarà durant la reunió transferir a les comunitats autònomes les competències per a atorgar les llicències de lloguer de vehicles amb conductor (VTC). Es tracta del model de llicències amb què operen plataformes com Uber i Cafify i contra el que el sector del taxi ha convocat una vaga indefinida per presumpta competència deslleial.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja va plantejar aquesta transferència de competències en l’anterior comissió parlamentària del passat dia 12 però fonts del ministeri asseguren  que "en aquell moment, ningú no va recollir el guant".

En declaracions a À Punt Notícies,  el director general d'Obres públiques, transport i mobilitat de la Comunitat Valenciana, Carlos Domingo, ha assenyalat  que només amb la transferència de competències no es solucionarà el problema.

 

Reunió amb els taxistes per a buscar solucions a la vaga

El Ministeri de Foment ha convocat dilluns les principals organitzacions de taxistes per a buscar una solució a la vaga indefinida convocada pel sector en les principals ciutats d'Espanya. Les associacions han celebrat diverses reunions en les hores prèvies a la cita per a intentar assistir-hi amb una postura de consens. A les 12:00 hores els representants de les organitzacions majoritàries del sector -Fedetaxi, Elit Taxi i Antaxi- intercanviaran postures amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, qui l’endemà es trobarà amb l’altra part del conflicte: les associacions de les VTC. 

Un dia després tindrà lloc la Conferència Nacional del Transport, on Foment plantejarà traspassar la competència per a atorgar noves llicències a les comunitats autònomes. Associacions com Fedetaxi ja han avançat que reclamaran a Foment que la proposta siga "vinculant i consensuada per a totes les administracions". 

Fonts de Foment han assegurat a Efe que l'objectiu del ministeri és "apostar pel diàleg" entre les parts i solucionar un problema "que va generar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau", en aprovar un reglament per al qual no tenia competències.

Colau va intentar posar ordre en la concessió de llicències VTC amb un reglament que tenia el vistiplau dels taxistes. La norma, que assegurava 30 llicències de taxi per cadascuna de VTC va ser tombada divendres pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per considerar que l'ajuntament "manca de potestat reglamentària" en aquest àmbit.

També et pot interessar

stats