La Fiscalia demana huit anys i mig de presó per a Rato i cinc per a Olivas

VÍDEO | La Fiscalia demana huit anys i mig de presó per a Rato i cinc per a Olivas

La Fiscalia Anticorrupció ha elevat a huit anys i mig de presó la petició de condemna per a l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i a cinc anys per a l'exvicepresident de l'entitat i expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, en el judici per l’eixida a borsa. Així, ha afegit falsedat comptable al delicte d’estafa als inversors.

La Fiscalia Anticorrupció ha carregat especialment contra Rato i Olivas. Segons l’escrit, els dos van tindre una “especial responsabilitat” en el fet que l’eixida a borsa es duguera a terme “sostraient als inversors la informació essencial sobre la vertadera situació patrimonial” de l’entitat i la seua inviabilitat.

Segons el ministeri fiscal, el col·lapse de Bankia, “no pot entendre’s com una cosa deslligada de la inadequada gestió precedent de les caixes d’estalvi i, en concret, de Caja Madrid i Bancaixa”, al capdavant de les quals van estar, respectivament, Rato i Olives.

A més, diu que encara que Rato va ser qui “va pilotar” el projecte d’BFA-Bankia, Olivas no solament va participar en les decisions que van ocultar la realitat que subjeia en els estats financers del grup, sinó que no va adoptar les decisions necessàries per a excloure els advertiments que calia en el fullet d’eixida a borsa.

Des de la seua “privilegiada situació”, que ocupava com a vicepresident, segons la Fiscalia, a Olivas cal atribuir-li que les deterioracions “reals” del grup immobiliari, que procedien la majoria d’entitats sota la seua responsabilitat, no van ser posats en evidència.

De forma contundent, la Fiscalia Anticorrupció assegura que Olivas, plenament conscient de la “inconsistència del projecte” i de la seua feblesa financera, va permetre l’eixida a borsa “sabent que els inversors estaven rebent una informació incompleta i no veraç, que ocultava la situació crítica de Bankia”.

També et pot interessar

stats