La Fiscalia afirma que Olivas coneixia els comptes falsejats de Bancaixa

Els contractes subscrits pel banc amb dos entitats internacionals tenien l’objectiu de “donar una aparença fictícia de solvència a l’entitat valenciana”.

L’exvicepresident de Bankia José Luis Olivas arriba aquest dilluns a l’Audiència Nacional
L’exvicepresident de Bankia José Luis Olivas arriba aquest dilluns a l’Audiència Nacional / Fernando Villar (Efe)

La Fiscalia Anticorrupció ha afirmat que l’expresident de Bancaixa José Luis Olivas era un “perfecte coneixedor” del còmput incorrecte de capital en l’entitat bancària, el qual es traslladaria posteriorment a la matriu de Bankia BFA.

La fiscal Carmen Launa ha ampliat aquest dimarts l’acusació en el juí per l’eixida a borsa de Bankia el juliol de 2011, després dels testimoniatges d’acusats, testimonis i perits al llarg del procediment, que haurien provat que aquests contractes mantinguts per Bancaixa amb dues entitats internacionals afectaven la solvència. Al juliol, la Fiscalia va elevar les penes que demanava inicialment per delicte d’estafa a inversors i va afegir el de falsedat comptable.

Anticorrupció ha explicat que els contractes subscrits per Bancaixa amb Picton i Deutsche, un producte anomenat dividend swap, tenien l’objectiu de “donar una aparença fictícia de solvència a l’entitat valenciana, que després seria transmesa incrementant la realitat dels recursos propis en una quantitat d’uns 1.300 milions d’euros”.

En la recta final d’aquest procediment, la fiscal ha retret que aquestes entitats internacionals no eren accionistes de capital, com es pretenia fer veure, sinó creditors, és a dir, passius financers. No obstant això, es van anotar com a recursos propis “ficticis” plantejant problemes en els comptes de resultats. “Era evident que Olivas havia de ser perfectament conscient d’una operació per a incrementar capital, ja que les característiques havien de ser conegudes pel més alt nivell de direcció”, ha indicat el ministeri públic.

També et pot interessar

stats