Fira València passa a mans de la Generalitat

L'Ajuntament cedeix el sòl i els edificis a canvi del rescat econòmic i empresarial, amb un deute de 1.000 milions d'euros.

Fira València
Fira València / Arxiu

El Consell i l'Ajuntament de València han tancat aquest divendres l'acord pel qual Fira València passarà de mans municipals a autonòmiques. Aquest canvi es durà a terme mitjançant una mutació que no suposarà pèrdua patrimonial per al consistori i que permetrà que la Generalitat, que ha assumit el deute de 1.000 milions de la institució firal, tinga la seua titularitat i es faça càrrec de l'ús i el manteniment. Una qüestió que queda pendent és la situació dels treballadors.

Fira València és una institució centenària que abans de la pandèmia facturava 1.200 milions d'euros a l'any i generava més de 100 mil llocs de treballs. La Conselleria d'Hisenda assumeix el deute de mil milions d'euros i la d'Economia la gestió de la institució firal. Així ho han indicat l'alcalde de la capital valenciana, Joan Ribó, i els consellers d'Hisenda, Vicent Soler, i Economia, Rafael Climent, després de la reunió que han mantingut a l'ajuntament.

L'acord, que es formalitzarà en un conveni que hauran de ratificar els plens del consistori i del Consell, contempla la creació d'una comissió de seguiment, amb representants municipals i autonòmics per a abordar les "discrepàncies" que puguen donar-se i vigilar el compliment del pacte.

L'activitat principal de Fira València serà la firal, encara que en podrà acollir altres compatibles i complementàries a aquesta, i incomplir-ho suposaria revertir la titularitat a l'Ajuntament.

Ribó, Soler i Climent, que han expressat la seua "satisfacció" i "alegria" pel consens per a garantir el futur i la viabilitat de Fira València, han explicat que la subrogació en favor de la Generalitat es produeix també atenent al recollit en la legislació aprovada en 2011, que deixa les competències firals en mans autonòmiques.

En la pràctica, l'alcalde Joan Ribó cedeix el sòl i els edificis. Un acord nefast segons l'oposició. Segons la portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, "Ribó passarà a la història com l'alcalde que va perdre la fira".

També et pot interessar

stats