Les famílies, les grans perjudicades per la pujada del preu de la llum

Les elèctriques guanyen prop de 2.000 milions en borsa mentre el rebut s'ha encarit més d'un 36%

Cinc dies de rècord consecutiu en la pujada de la llum
Albert Alonso
14 d'agost 2021 - 17:11

Quedar-se a casa en plena onada de calor és tot un luxe que no totes les persones tenen, ja que no s'ho poden permetre. Les associacions de consumidors posen l'accent en la pobresa energètica que pateixen sis milions de persones a l'estat espanyol a causa del preu de la llum i alerten que el pitjor encara no ha arribat. Estimen que als mesos de fred la situació s'agreujarà.

Aquest dissabte 14 d'agost ha baixat el preu de la llum després de cinc dies consecutius de pujades i rècords històrics. El preu mitjà de la llum al mercat majorista es queda en poc més de 114 euros el megavat/hora, tres euros menys que la jornada anterior. Tanmateix, és una xifra encara molt elevada, atés que l'any passat el preu mitjà per aquestes dates era de 36 euros el megavat/hora. En només un any, l'electricitat és tres voltes més cara.

En les tres últimes setmanes, les empreses elèctriques han guanyat vora 2.000 milions en borsa a mesura que el rebut s'encaria més d'un 36%. Amb una regla de tres, el 15% de les llars espanyoles pateixen pobresa energètica, és a dir, uns sis milions de persones. Brussel·les ja ha advertit que els estats poden intervenir més encara en els preus de la llum per a protegir els col·lectius més vulnerables.

En poc més d'un mes, gran part de la població ha canviat els hàbits en les tasques de la llar: la nova discriminació horària i les últimes pujades de preu de la llum provoquen por a rebre el rebut de la llum i, a conseqüència, rebuig a encendre electrodomèstics, tot i ser, en molts casos, necessaris.

També et pot interessar

stats