Les famílies espanyoles inverteixen més que mai en lletres del tresor

Darrere d’aquest boom està l’escassa rendibilitat dels productes que ofereixen els bans espanyols

Imatge de la porta del Banc d'Espanya a València / À Punt NTC

La inversió de les famílies en lletres del tresor es multiplica quasi per 500 en només un any. De fet, mai s'havia invertit tant en deute nacional a curt termini des que es tenen dades. Darrere aquest boom de les lletres del tresor està l'escassa rendibilitat dels productes que ofereixen els bancs espanyols.

S'ha comprat deute de l'Estat per valor de 7.613 milions d'euros. I ho han fet les famílies per una raó evident: segons Felipe Sánchez, professor de Finances a EDEM, Escola d'Empresaris, “els depòsits dels bancs estan pràcticament al 0% o 0,25%. El fet que hi haja una alternativa interessant per als inversors més conservadors ha fet que la gent hi haja acudit com les abelles a la mel”.

Aquesta mel aplega al 3%, lluny del poc més d'un 1% que paguen els depòsits a un any als bancs. “La lletra del tresor està donant al voltant d'un 3,10, un 3%, un 2,90, un 2,95%, a venciments de tres, sis, nou i dotze mesos; per tant, es converteixen en un actiu interessant per a l'inversor conservador”, explica Felipe Sánchez. Un escenari que els grans bancs espanyols ja estan notant per no voler igualar la rendibilitat. 

El Banc Central Europeu ha apujat els tipus d'interés fins al 3,25% i continuaran apujant-los. Aquesta situació fa que els estats hagen d'incrementar també l'interés per a finançar-se que “durarà mentre la inflació estiga alta, perquè mentre estiga alta, el Banc Central Europeu mantindrà els tipus d'interés alts”, aclareix el professor de finances.

En aquests moments les famílies han superat en inversió els grans tenidors de deute com asseguradores, fons d'inversió i plans de pensions. Aquesta volta les lletres guanyen els números.

També et pot interessar

stats