La fallida de Dentix deixa en l'aire el tractament de 7.000 clients valencians

La cadena de clíniques dentals presenta un concurs voluntari de creditors i Avacu es posa a la disposició dels afectats.

Clínica Dentix a la ciutat de València

La cadena de clíniques dentals Dentix ha demanat un concurs voluntari de creditors davant les dificultats per a afrontar pagaments. A tot Espanya té més de 100.000 pacients, d'ells uns 7.000 estan a la Comunitat Valenciana on l'empresa disposa de 19 clíniques. L'anunci pot causar la major crisi odontològica des de la fallida d'Idental. Tot i haver presentat el concurs, Dentix assegura que continua intentant reflotar la companyia i negociant amb els seus creditors i amb possibles inversors. L'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) s'ha posat a la disposició de tots els afectats per a assessorar-los sobre les possibles accions a seguir en defensa dels seus interessos davant el risc que els clients que tenien contractats serveis amb la signatura no reben tractament i perden tot l'invertit.

El grup odontològic arrossega problemes de finançament des de 2018, any en què es va fer càrrec de molts dels clients d'Idental, que va fer fallida aquell any. Dentix va assumir la continuació de part dels tractaments de les clíniques iDental, amb préstecs vinculats a diferents entitats. Segons un comunicat de Dentix, els incompliments del fons d'inversió KKR amb Dentix han tingut un efecte devastador en la companyia. Amb un deute total pròxim als 240 milions d'euros, pot provocar l'acomiadament de quasi la totalitat de la plantilla i la fallida de l'empresa.

El model de negoci és semblant i se centra en el finançament de tractaments per avançat. Al mes de març, amb el tancament de les clíniques per l'estat d'alarma, va presentar un ERTO per als 3.400 treballadors de la cadena. Amb la nova normalitat, Dentix va reobrir un reduït nombre dels més de 350 establiments que té a tot l'estat, amb la incorporació del 30% de la plantilla i la prorrogació de l'ERTO fins al 31 de desembre.

Molts pacients van a les clíniques per a saber què passarà amb els seus tractaments

Segons l'associació de consumidors Adicae, aquesta sol·licitud "no comporta per si mateixa una nova suspensió dels serveis compromesos", encara que Dentix no ha fet cap esment cap als clients, als tractaments contractats ni a la continuïtat o no dels serveis. Davant d'aquest panorama d'incertesa molts pacients han acudit a les oficines de Dentix que estan obertes a la Comunitat Valenciana per a saber què passarà amb els seus tractaments. Els responsables d'una clínica Dentix de València no han volgut fer declaracions davant les càmeres d'À Punt i per telèfon tampoc hi ha resposta.

Entitats financeres reclamen als clients el pagament dels préstecs gestionats per Dentix

L'associació de consumidors Facua ha informat que ha rebut "multitud de peticions d'assessorament" de pacients als quals diferents entitats financeres reclamen el pagament dels préstecs gestionats per Dentix per al finançament dels seus tractaments malgrat que fa mesos que estan paralitzats o ni tan sols es van iniciar.

A aquestes irregularitats, Facua afig també queixes "per mala praxi, una defectuosa prestació dels serveis i la falta d'atenció adequada". L'associació veu "urgent" l'exigència d'una assegurança de responsabilitat civil per a autoritzar l'obertura, de manera que quede cobert el risc de tancament o fallida de la companyia.

Avacu mostra als clients els camins a seguir per a reclamar

Avacu s'ha posat a la disposició de tots els afectats per a estudiar la documentació que tinguen (contracte de serveis, contracte de finançament i historial mèdic) i assessorar-los sobre les possibles accions a seguir en defensa dels seus interessos. Avacu ha explicat que si el client ha pagat el tractament en efectiu i no s'ha finalitzat pot personar-se en els jutjats una vegada que es publique de manera oficial en el BOE el concurs per a mostrar la seua condició de creditor i iniciar el procediment.

En cas d'haver finançat el tractament mitjançant alguna entitat financera, s'haurà obtingut un crèdit al consum que estarà clarament vinculat al tractament. En aquest cas, el consumidor ha d'acudir de manera immediata a la financera per a sol·licitar de manera fefaent que deixen de passar-li càrrecs relatius a aquest crèdit.

També et pot interessar

stats