Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Factura del gas: com saber quina tarifa tinc i si em convé canviar-me al mercat regulat

Segons Facua, la factura en la tarifa regulada pot eixir fins a un terç més barata que en el mercat lliure

Les tarifes de gas del mercat regulat i mercat lliure / Marta Pascual

Fa uns mesos, amb els preus de la llum disparats en el mercat majorista, el focus estava posat en el tipus de factura de l'electricitat. La successió de mesures del govern central per a regular el preu del gas i l'impacte de la guerra a Ucraïna han provocat ara que una allau de clients canvien la seua comercialitzadora, en aquest cas del gas, abans que arriben els mesos de fred.

El setembre de 2021, el Ministeri de Transició Energètica va limitar la pujada en la tarifa del gas a un 4,4%. Aquesta intervenció, que s'ha prorrogat fins al desembre del 2023, se suma a la rebaixa de l'IVA aplicat al gas del 21% al 5%, en vigor des d'aquest octubre. L'Estat destinarà 3.000 en total a subvencionar el rebut de les famílies amb un consum inferior als 50.000 kWh —i de les comunitats de veïns, incorporades en els últims dies com a beneficiàries d'aquestes mesures— fins a finals de l'any que ve.

La protecció governamental ha disparat la diferència del que paguen pel gas les llars amb tarifa regulada, més arrecerades de l'increment dels preus, i el que paguen els clients del mercat lliure, que pateixen en la seua factura la mancança de subministrament per la guerra a Ucraïna. En alguns casos, la tarifa de lliure mercat arriba a triplicar el preu de la Tarifa de Últim Recurs (TUR o regulada).

En conseqüència, l'èxode de clients cap a tarifes TUR s'ha incrementat dràsticament en les darreres setmanes, i les companyies comercialitzadores anuncien que no donen l'abast per a gestionar els canvis de contracte. De fet, molts clients s'han queixat d'haver passat hores al telèfon tractant de realitzar el canvi de tarifa, i fins i tot, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient informatiu a les energètiques per l'impossibilitat de molts clients de fer el nou contracte de gas. Segons va explicar la presidenta de la CNMC, les companyies estaven esforçant-se per ampliar els seus canals d'atenció al client per donar resposta a totes les peticions.

Com saber quina tarifa pague?

A Espanya, només quatre empreses comercialitzadores estan autoritzades per a subministrar gas en el mercat regular, i tot i que tres formen part de les energètiques més conegudes del país (Endesa, Iberdrola o Naturgy), potser ens coste reconéixer-les en la nostra factura.

La raó és que, de la mateixa manera que passa en les comercialitzadores elèctriques, les grans empreses gasten els logos més reconeixibles per a les seues comercialitzadores en el mercat lliure, però utilitzen altres marques menys conegudes per a les quals operen en el mercat regulat. Amb ajuda de la següent taula, que mostra els logos de cada tipus de tarifa, podem comprovar en la part superior de la nostra factura quina és l'empresa amb la qual operem.

Logotips de les comercialitzadores que operen en el mercat regulat del gas i les corresponents marques en el mercat lliure / Marta Pascual

Amb quina tarifa pague més?

Abans que l'Estat intervinguera per a limitar el preu del gas, i que l'esclat de la guerra a Ucraïna comprometera l'accés a la matèria primera, els clients del mercat lliure podien accedir a factures interessants, ja que podien beneficiar-se de les ofertes que llançaven les empreses energètiques. Però les regles del joc han canviat dràsticament en l'últim any, i en aquests moments cap tarifa en el mercat lliure pot competir amb les TUR. Així ho reflecteix l'últim estudi publicat per FACUA aquest dilluns, que revela que el kWh és entre un 112% i un 245% més car en les tarifes del mercat lliure.

El BOE del passat 1 d'octubre recull els preus del gas per a la tarifa TUR, que estarà en vigor fins a la pròxima revisió, el 31 de desembre de 2022. Aquestes tarifes, que es divideixen en tres franges en funció de la quantitat de consum, varien dels 5,85 als 6,35 cèntims per kWh.

Veure més

Uns preus que disten notablement dels que ha recollit l'estudi de Facua. Amb la factura més cara, la de Repsol, el kWh costaria 22,81 cèntims, amb Endesa, 20,06 i amb Iberdrola 18,58 cèntims. Fins i tot la companyia més barata del mercat lliure, la de CHC energia el cobra a 15,04 cèntims, un 117% que el preu en el mercat regulat.

Comparativa dels preus mensuals del gas segons l'estudi de Facua / Marta Pascual

Em convé canviar-me a la tarifa regulada?

Si som clients d'una comercialitzadora que opera en el mercat lliure, potser estem convençuts arribats aquest punt que hem de canviar la nostra tarifa, però abans de res, cal revisar la factura.

Els contractes amb les empreses comercialitzadores tenen generalment una durada d'un any, però a vegades poden ser més llargs, i el preu es mantenen estables durant aquest període. Pot donar-se el cas que la nostra tarifa mantinga un preu antic que no reflecteix les pujades recents. A més, cal tindre en compte que en l'exercici de 2023 el govern aprovarà una nova actualització dels preus de les tarifes TUR, tot i que aquestes no tindran diferències molt notables.

Per aquesta raó caldrà buscar dues dades claus. D'una banda, en la nostra factura, el preu del kWh que paguem per tal de comparar-lo amb l'establert per a les TUR, i d'altra, en la nostra correspondència amb l'empresa, la data de finalització del contracte.

Detall del preu el kWh en una factura d'exemple / À Punt NTC

Com puc canviar de tarifa de gas?

Els clients que desitgen canviar-se a una tarifa TUR ho poden fer en qualsevol moment posant-se en contacte amb alguna de les empreses que operen en el mercat regulat del gas, i el canvi hauria d'entrar en vigor en un termini màxim de tres setmanes des de la data de sol·licitud. Aquestes són les dades de contacte de les quatre comercialitzadores TUR:

Veure més