La factura de la Covid: 9,6% de caiguda del PIB i 16% de taxa de desocupació en 2020

L’informe de la càtedra Prospect CV2030 analitza les repercussions econòmiques de la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

Imatge d'arxiu de Benidorm.
Imatge d'arxiu de Benidorm.

Una caiguda del 9,6% del PIB de la Comunitat Valenciana en 2020 i una taxa de desocupació del 16,37%, que podria augmentar quasi en dos punts percentuals si desapareixen els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Són els principals efectes de la pandèmia en l'àmbit econòmic, segons el document La factura de la Covid-19 elaborat per la càtedra Prospect CV2030 de la Universitat de València.

El document analitza les repercussions més destacades de la pandèmia de coronavirus en l'economia de la Comunitat Valenciana, Espanya i la Unió Europea.

Les comunitats autònomes amb majors caigudes

El document reflecteix que les autonomies amb les majors caigudes del producte interior brut, al tancament de 2020, en termes interanuals, van ser les Balears (-20%), les Canàries (-12,5%), Catalunya (-11,7%) i la Comunitat Valenciana (-9,6%).

La resta de comunitats van patir fortes caigudes però, a diferència d'aquestes quatre autonomies, van caure per davall de la mitjana de l'estat, on la baixada va oscil·lar entre el 8,5% del País Basc i el i el 4,5% d'Extremadura.

Per a comprendre aquesta forta disparitat autonòmica, destaca la càtedra, cal tindre en compte que els territoris amb menors nivells d'activitat tendeixen a ser els que menys s'han vist afectades, a més del fet que la crisi del coronavirus ha impactat especialment en el sector serveis. Per tant, les comunitats que viuen en major proporció del turisme són les que més pateixen.

El 70% dels llocs de treball perduts són del sector turístic

Si mirem el PIB per províncies, mentre que a Alacant, més turística, el PIB va caure un 13,5% l'any passat, a Castelló la baixada va ser del 8,3% i a València del 9,4%.

Durant l'any 2020 s'han perdut 72.500 llocs de treball, dels quals el 70% són del sector turístic. La Comunitat va perdre l'any passat més de 7.200 milions de despesa turística estrangera, segons l'INE. (ENLLAÇ)

47.150 persones protegides per un ERTO

L’informe també reflecteix les xifres dels expedients de regulació temporal d’ocupació. A la Comunitat Valenciana, 47.150 persones van acabar el 2020 protegides per un ERTO, mentre que aproximadament el 60% d'aquests expedients van correspondre al sector turístic.

També et pot interessar

stats