Les exportacions valencianes creixen un 2,8% entre gener i novembre de 2018

Són dades de l'informe de comerç exterior de la Cambra de Comerç de València, que parla d'un "comportament moderat" del sector

Les exportacions valencianes creixen un 2,8% entre gener i novembre de 2018
Les exportacions valencianes creixen un 2,8% entre gener i novembre de 2018

El comerç exterior de la Comuniat Valenciana "mostra un comportament moderat en 2018". És una de les principals conclusions de l'informe sobre el comerç exterior de la Comunitat Valenciana elaborat per la Cambra de Comerç de València. I és que, segons aquest document, les exportacions valencianes creixen un 2,8% entre gener i novembre de 2018, però les importacions ho fan en un 5,1%. A tot Espanya, les exportacions augmenten un 3,5% i les importacions, un 5,5%. En els onze primers mesos de l'any passsat, la Comunitat Valenciana és la tercera en volum d'exportacions, amb més de 28.000 milions d'euros, només per darrere de Catalunya (més de 78.000 milions) i Andalusia (més de 29.500 milions). 

Segons l'informe, el balanç de 2018 ha sigut d'un creixement moderat de les exportacions, condicionades per la caiguda de les vendes de vehicles, i per una ralentització del dinamisme de les importacions, en créixer la meitat que en 2017. Atés que les importacions han crescut a més ritme que les exportacions, el saldo comercial positiu ha retrocedit un 15 per cent respecte a l'any anterior, i açò ha provocat que, per segon any consecutiu, el comerç exterior valencià seguisca sense contribuir al creixement regional.

A pesar d'aquesta dada, l'informe destaca que les empreses valencianes estan fent cada més més un esforç exportador, obrint-se als mercats exteriors com a peça bàsica de la seua estratègia empresarial i de vendes, tal com queda reflectit en el nombre creixent d'empreses que exporten regularment i en l'augment de la grandària de les mateixes: així, en els onze primers mesos de 2018, no solament ha augmentat el nombre d'empreses exportadores, un 4,2 per cent fins a les 22.996, sinó també les empreses exportadores regulars, un 3% fins a les 7.656. Una altra dada destacable és que les vendes per empresa s'han incrementat en un 20 per cent en els quatre últims anys.

Previsions per a enguany

La Cambra de Comerç preveu que les exportacions valencianes creixeran en 2019 a un ritme similar al registrat en 2018. Es diversificaran els mercats d'exportació hagut de sobretot a les diferències en el dinamisme econòmic dels diferents països i regions econòmiques, i els efectes dels Tractats de Lliure Comerç de la Unió Europea amb Canadà i Japó i el tipus de canvi de l'euro pel que fa al dòlar seguirà afavorint a les exportacions valencianes en els mercats internacionals.

El creixement nord-americà i la seua situació de plena ocupació mantindrà a l'alça els tipus d'interés a Estats Units i podrà arribar al 3 per cent a la fi d'enguany. Per contra, la desacceleració econòmica a Europa, amb una inflació per sota del 2 per cent, allunyarà en el temps qualsevol decisió el Banc Central Europeu d'elevar els tipus d'interés, que es manté en el 0% des de fa quatre anys, explica l'informe de la cambra valenciana. El diferencial de creixement i de tipus d'interés enfortirà el dòlar pel que fa a l'euro, cosa que beneficiarà la competitivitat de les exportacions valencianes en els mercats d'Amèrica del Nord o en aquells on prevalga el dòlar com a moneda d'intercanvi.

També et pot interessar