Les exportacions valencianes al Canadà creixen un 25% un any després del CETA

Les xifres es contraposen a les del conjunt d’Espanya, que evidencien una disminució del 7,7%.

Les exportacions valencianes al Canadà creixen un 25% un any després del CETA
Les exportacions valencianes al Canadà creixen un 25% un any després del CETA

Les exportacions de la Comunitat Valenciana al Canadà s’han incrementat prop d’un 25% un any després que entrara provisionalment en vigor el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA), segons un informe de la Cambra de Comerç de València. 

En concret, a les comarques de la província de València augmentaren d’un 24,7%, a les de la d’Alacant d’un 30,5% i a les de Castelló d’un 16,5%. Aquestes xifres contrasten amb les del conjunt d’Espanya, on les exportacions al país nord-americà disminuïren d’un 7,7%. 

D’acord amb les previsions de la Cambra de Comerç, la progressiva baixada dels aranzels ‘‘animarà a mitjà termini noves empreses a entrar en el mercat canadenc’’ i afavorirà la posició competitiva de les més de mil empreses valencianes que ja hi estan presents. 

Aquesta tendència alcista suposa reprendre la senda del dinamisme experimentat per les exportacions valencianes al Canadà durant el període comprés entre 2010 i 2015, en què quasi es van duplicar. La tònica es va trencar en els exercicis de 2016 i 2017, amb un descens de les vendes a aquest país del 21%.

La Cambra de Comerç ha fet públic l’estudi, que duu per títol CETA, un any després, la mateixa setmana que el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha iniciat un viatge institucional per Amèrica del Nord amb parada al Canadà. Allí ha elogiat el tractat de lliure comerç i l’ha qualificat com a ‘‘model a seguir’’, tot i que fa menys d’un any va forçar l’abstenció del PSOE davant la ratificació de l’acord en el Congrés perquè considerava que protegia de forma excessiva empreses i entitats inversores en perjudici de les institucions i la ciutadania. 

El passat 20 de setembre de 2017 va entrar en vigor provisionalment el CETA, tot i que les parts més polèmiques de l’acord estan a l’espera de ser ratificades. Queda també pendent que una part dels estats membres completen els procediments nacionals de ratificació. Al juliol de 2018, el tractat havia estat ratificat per 10 dels 28 països membres, entre els quals hi ha Espanya.

També et pot interessar

stats