Com evitar una estafa en el lloguer del pis

La policia alerta d’un augment d’anuncis enganyosos: els estafadors difonen lloguers d’habitatges que no són de la seua propietat.

Com evitar una estafa en el lloguer del pis
Com evitar una estafa en el lloguer del pis

Es tracta sempre de pisos de bona qualitat a preus accessibles i en bones zones. Els estafadors demanen, com a mínim, dos mesos de fiança, però adverteixen que en eixe moment no poden ensenyar el pis perquè estan fora d’Espanya, però que si hi estan interessats, cal que avancen la fiança. Quan es descobreix que és un engany, ja és massa tard.

És el perfil d’una estafa que no és nova, però que cada vegada s’utilitza més, segons alerta la Policia. Carmen Flores va compartir la seua experiència en Twitter. En un moment, desenes de persones amb casos similars s’havien afegit a la conversa.

El preu del lloguer ha augmentat aquest primer semestre de l’any (quasi un 19% a la Comunitat Valenciana, la pujada més gran de l’estat espanyol) i els estafadors tracten d’aprofitar-se per a fer passar els seus enganys. I controlar-los és complicat, perquè no hi ha un procediment establit (se segueixen les pautes dels fraus per internet) i cada denúncia la investiguen des de la comissaria on l’han presentada. La Policia Nacional aconsella fugir de les gangues i desconfiar si el compte bancari on cal fer el pagament és estranger (els números dels comptes espanyols comencen per ES).

Un altre consell a l’hora de llogar és parar molta atenció als textos dels anuncis o de les comunicacions que es puguen establir una vegada s’ha contactat amb el suposat llogater: normalment, utilitzen el traductor de Google i la redacció és poc natural.

El Consell General d’Agents de la Propietat hi dona alguns consells bàsics, com ara, comprovar l’existència real de l’immoble, que efectivament està disponible per al lloguer i no ocupat, i l’estat en què es troba. En el portal Fotocasa recomanen també formalitzar el tracte cara a cara, no donar mai diners abans de veure el pis i conservar el rebut de qualsevol pagament que es faça.

Així els identifiquen els portals

Les principals plataformes digitals de compravenda i lloguer d’immobles han implementat mesures de verificació dels anuncis que els arriben, per a augmentar la seguretat. En estiu, hi ha un repunt d’aquests intents d’engany, més habituals en el lloguer vacacional, encara que l’alerta es manté durant tot l’any.

Agències, com ara Fotocasa o Idealista, mantenen un sistema de filtres i disposen d’un equip humà que investiga les ofertes que hi arriben. La majoria també inclouen l’opció que siguen els mateixos usuaris els qui informen d'un contingut sospitós.

També et pot interessar

stats