Estiró d'orelles de l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal sobre els pressupostos: falta informació i hi ha comptes no creïbles

L'Airef rebaixa a l'1,5% l'estimació de creixement sobre el 2,1% que preveu l'executiu espanyol

La presidenta de l'Autoritat Fiscal Independent Cristina Herrero
La presidenta de l'Autoritat Fiscal Independent Cristina Herrero al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) no es creu els pressupostos generals de l'Estat del 2023. La presidenta de l'organisme públic, que vetla per la sostenibilitat de les finances públiques, ha lamentat en el Congrés les "deficiències en qualitat informativa" del document i l'absència d'informació sobre partides per valor de 1.200 milions d'euros. Unes mancances que, segons ha reconegut, van fer dubtar l'organisme d'atorgar-li l'aval.

Cristina Herrero ha criticat que "part de previsions de tancament d'ingressos [per al 2022] no són realistes". I ha criticat la decisió del govern espanyol d'infraestimar els ingressos per a comptar amb un marge més gran més tard, que va justificar la ministra María Jesús Montero.

Entén Herrero que la incertesa del moment no pot justificar desvirtuar la falta d'informació. I ha advertit que aquestes carències, ja observades en exercicis anteriors, estan minvant la qualitat informativa del pressupost com a instrument de planificació econòmica i per a la rendició de comptes.

Part de les previsions de tancament d'ingressos per al 2022 no són realistes

Davant la comissió de pressupostos de la cambra baixa, a la qual ha acudit per a explicar els nous comptes, la presidenta de l'Airef ha reconegut que es va plantejar "un debat profund" en l'organisme sobre què fer per la diferència d'interpretació sobre l'evolució de l'economia respecte del govern espanyol, quan l'executiu de Sánchez va publicar el quadre macroeconòmic de juliol, sobre el qual anaven a construir-se els comptes. Llavors l'Airef preveia un creixement del 2%, enfront del 2,7% que estimava el govern espanyol, que ara les dues parts han rebaixat a l'1,5% pel 2,1% respectivament. "Encara que l'executiu ha acostat les seues previsions a les de l'Airef, es continuen situant en la part optimista de l'interval de confiança i per damunt de la majoria dels analistes i institucions", adverteix l'organisme.

La presidenta de l'organisme ha reclamat que en el futur aquest quadre macroeconòmic que serveix de base als pressupostos haja de comptar amb l'aval de l'Airef i ha demanat que s'hi incloga una previsió d'ingressos i despeses, així com mesures de política fiscal.

També et pot interessar

stats