Els Estats Units obrin una investigació a Espanya i a huit països més per la 'taxa Google'

El Congrés debat aquest dimecres l’activació de l’impost, amb què l’executiu espanyol preveu recaptar mil milions anuals.

Oficines de Google a Xangai en una imatge d'arxiu
Oficines de Google a Xangai en una imatge d'arxiu / Lu Liang (ZUMA P )

L'Oficina del Representant Comercial dels Estats Units ha obert una investigació a la Unió Europea i a nous països, entre els quals hi ha Espanya, pels impostos sobre serveis digitals, popularment coneguts com la “taxa Google”. L’expedient també avaluarà les normes aprovades o en fase de projecte d’Àustria, Itàlia, Txèquia, el Regne Unit, Turquia, el Brasil, l'Índia i Indonèsia.

El Consell de Ministres va aprovar al febrer l’impost a determinats serveis digitals, que gravarà amb un 3% la facturació de gegants tecnològics com Google i amb la qual l’executiu preveu ingressar prop de mil milions d’euros a l’any. Es dona la circumstància que la taxa es debat aquest dimecres al Congrés, on previsiblement rebrà el suport de la majoria parlamentària.

La investigació dels Estats Units, que es troba en una fase inicial, s’empara en la llei de comerç, la qual preveu la imposició d'aranzels comercials. Un procés similar va acabar castigant França amb aranzels del cent per cent en productes com el vi o el formatge. No obstant això, Washington va congelar-ne l’aplicació poc abans d'entrar en vigor per a donar marge a les gestions de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que treballa en una solució global per a la fiscalitat de les empreses digitals.

També et pot interessar

stats