Els Estats Units adverteixen de possibles sancions a empreses europees per comerç amb Iran

Mike Pompeo afirma que treballaran per a aconseguir un nou acord nuclear sobre l'Iran amb els socis europeus.

Manifestació a Teheran contra la retirada de l’acord nuclear internacional amb Iran
Manifestació a Teheran contra la retirada de l’acord nuclear internacional amb Iran / EFE

L'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, John  Bolton, ha advertit que és possible que s'apliquen sancions sobre empreses europees que continuen operant a l'Iran.  L’advertència s’ha produït després que el president Donald Trump s'haja retirat de l'acord nuclear internacional amb Teheran. "Crec que els europeus veuran que els pot interessar finalment sumar-se a això", va afirmar Bolton en declaracions a la cadena CNN.

De manera similar, encara que amb una mica més de diplomàcia, s’ha expressat Mike Pompeo, secretari d'Estat dels Estats Units, que ha assegurat que la retirada del pacte amb l'Iran signat el 2015 junt amb la Xina, França, Regne Unit, Alemanya i Rússia no té com a objectiu assenyalar els europeus.

Pompeo va matisar en una entrevista en la cadena Fox que la idea és aconseguir un nou acord amb els socis europeus que "funcione de veritat" i que hi treballarà en profunditat "els propers dies i setmanes" per a aconseguir-ho.

Els socis de la Unió Europea han criticat l'eixida de Washington, en alertar sobre les seues conseqüències, i han expressat el seu compromís de mantindre's dins de l'acord.

El pacte, signat per Barack Obama el 2015, detenia el programa nuclear de l'Iran i sotmetia el país a revisions periòdiques d'inspectors internacionals a canvi d'alçar les restriccions econòmiques imposades sobre Teheran.

També et pot interessar

stats