Especialistes en digitalització, conducció de carretons o hoteleria: estos són els perfils més demandats

L’últim informe d’Adecco identifica les vacants d’ocupació difícils de cobrir a deu sectors econòmics a la Comunitat Valenciana

Foto de portada: Divisió d'operàries de carretons a l'empresa Walker's
Una dona condueix un carretó en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Deu sectors econòmics compten amb vacants d'ocupació difícils de cobrir en la Comunitat Valenciana i demanden perfils com el d'especialistes en digitalització, desenvolupament web, conducció de carretons, electromecànica o hostaleria. Així ho recull l'informe Adecco Perfils més demandats el 2024.

En el sector industrial, diversos perfils destaquen per damunt dels altres, independentment de la branca d'activitat. És el cas de les persones expertes en digitalització de processos, lean, agile, controllers o amb titulacions d'enginyeria industrial. També el d'especialistes en seguretat i higiene, soldadura, electromecànica, en conducció de carretons i persones operàries especialitzades.

A la Comunitat Valenciana, esta demanda s'accentua més en el sector de l'automoció, que representa quasi el 10% de l'ocupació i el 8% del PIB autonòmic. A més de tots els perfils enumerats adés, se suma el personal tècnic de qualitat. L'alta demanda en altres autonomies i la falta de relleu generacional en sectors que no acaben d'atraure la joventut estan darrere d'un desajustament notable entre la demanda i l'oferta d'estos llocs de treball.

L'hostaleria i el turisme són un altre sector amb problemes per a cobrir ofertes d'ocupació de plantilla especialitzada o amb formació i experiència en este camp. L'estacionalitat de moltes campanyes, la poca mobilitat interna i els horaris del sector fan que cada vegada siga més complicat cobrir les vacants de cambrers i cambreres o personal de cuina. Segons Adecco, qualsevol classe de perfil té fàcil col·locació en el mercat laboral.

Un altre sector al qual es dedica molta població activa i un pilar de la nostra economia és el sector alimentari. La valenciana és la tercera autonomia exportadora de productes agroalimentaris amb el 13% del total estatal. La fruita és líder d'este sector en exportació amb el 10% del valor total dels productes valencians.

Es busca, amb assiduïtat, especialistes en digitalització, KAM/IKAM, enginyeria de processos alimentaris, conducció de carretons, professionals de vendes, persones operàries especialitzades i personal tècnic de qualitat i laboratori. Quant a l'agricultura, també es demanden molts perfils especialitzats, oficials i persones dedicades a la recol·lecta. Pel que fa als serveis, l'àrea de vendes té dificultats per a trobar comercials, sobretot amb coneixement d'idiomes. En esta línia, el sector contact center està en cerca contínua de perfils de televenda.

D'altra banda, en el sector IT valencià escassegen especialistes en desenvolupament web, administració de sistemes, enginyeria informàtica i posicions similars. El principal obstacle en la Comunitat Valenciana per a cobrir estes vacants és l'alta qualificació. Els perfils tecnològics gaudeixen pràcticament de plena ocupació i formen part d'un prototip de candidatura que treballa per projectes, la qual cosa dificulta la captació de professionals. A tot això s'afig la bretxa de gènere que viu el sector, que no és capaç d'atraure talent femení a les seues posicions malgrat les remuneracions i la quantitat d'ofertes vacants.

Un altre sector destacat del mercat valencià per nombre de treballadors i treballadores i d'empreses, així com per facturació (al voltant de 4.000 milions d'euros anuals de mitjana) és la indústria tèxtil, del calçat i el cuir. Per a este sector es busca personal operari especialitzat.

Respecte del sector logístic i portuari, indústria clau a la Comunitat Valenciana, també demanda molt de personal. Les professions més sol·licitades són especialistes en seguretat i higiene, en control de trànsit o flotes, conducció de carretons i altres vehicles, repartiment d'última milla i personal operari especialitzat.

També et pot interessar

stats