Espanya remet a Brussel·les uns pressupostos amb un augment d’ingressos de 33.447 milions d’euros

El govern espanyol inclou l’apujada de l’IVA a les begudes ensucrades fins al 21% i un impacte de les mesures fiscals de vora 7.000 milions d’euros.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, i la vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en una imatge d'arxiu
La ministra portaveu, María Jesús Montero, i la vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en una imatge d'arxiu / Efe.

El govern espanyol ha remés a Brussel·les uns pressupostos que preveuen un augment històric dels ingressos de més de 33.400 milions d’euros, en bona part derivats de l’increment de taxes com la de les begudes ensucrades (que passa del 10% al 21%), així com l’entrada en vigor d’altres impostos com el digital i el financer o la lluita contra el frau fiscal.

L'executiu explica que l'augment dels ingressos públics s'explica per la millora de l'economia i l'activitat i, en menor mesura, per les mesures fiscals que s'aplicaran a partir del pròxim exercici.

L’impacte total previst d’aquestes mesures fiscals és de 6.847 milions per al 2021. La ràtio d'ingressos sobre el PIB se situa el 2021 en el 40,3%, pel 41,7% de 2020, a causa de l’augment del PIB l'any vinent.

El document recull una significativa reducció del déficit públic de 3,6 punts en 2021 fins a situar-se en el 7,7% del PIB gràcies al creixement econòmic. La previsió de creixement per a Espanya en 2021 és del 7,2% i aconsegueix el 9,8% en incloure l'impacte del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Entre els canvis impositius que projecta el Govern d’Espanya i que veuran la llum el 2021, a més de l'impost sobre determinats serveis digitals i l'impost sobre transaccions financeres, coneguts com les taxes Google i Tobin, que van ser aprovats recentment al Congrés, figura l'impuls de la fiscalitat mediambiental, en línia amb les recomanacions de la Comissió Europea.

El document enviat a Brussel·les també arreplega les mesures incloses en el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb la qual espera recaptar 828 milions.

Augment d’un 0,9% de les pensions

El pla pressupostari recull la revalorització de les pensions el 2021 segons la inflació prevista (0,9%) per a garantir el poder adquisitiu dels pensionistes. Així mateix, també preveu l'augment gradual del permís de paternitat que s'eleva de 12 a 16 setmanes, la qual cosa permet l'equiparació amb els permisos de maternitat. Igualment, contempla l'impacte de l'ingrés mínim vital que es consolidarà el 2021.

El límit de despesa no financera, conegut com a sostre de despesa serà de 196.097 milions d'euros, un 53,7% superior al que es va aprovar al febrer i inclou transferències extraordinàries a les comunitats autònomes (13.486 milions) i a la Seguretat Social (18.396 milions) i part dels fons europeus (27.436 milions).

També et pot interessar

stats