Espanya lidera l'absentisme laboral a Europa i duplica les baixes per incapacitat temporal en deu anys

Les prestacions de les baixes per incapacitat temporal suposen un 1,4% del PIB espanyol (més de 17.000 milions d'euros), segons l'estudi d'Umivale Activa i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques

Una treballadora mostra mal de cap en l'oficina
Una treballadora davant de l'ordinador / Fizkes (Shutterstock)

Espanya, al costat de França i Portugal, encapçala la llista d'absentisme laboral per incapacitat temporal (IT) entre els països de la Unió Europea, amb una taxa del 4,1% el 2023. Les xifres han crescut en l'última dècada, de forma especialment accelerada per la covid-19.

Les baixes per incapacitat temporal s'han duplicat a Espanya durant l'última dècada: han passat de representar el 2% del total d'ocupats el 2013 a situar-se en el 4,1% el 2023.

Així ho recull un estudi socioeconòmic sobre l'evolució de la IT i la sinistralitat elaborat per Umivale Activa en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Les prestacions de les baixes per IT suposen un 1,4% del PIB d'Espanya, és a dir, més de 17.000 milions d'euros, segons les últimes dades de 2021 procedents d'Eurostat. Un percentatge que se situa per damunt de la mitjana de la UE (1,2%) i que representa un creixement de 0,6 punts respecte a 2014.

Encara que el percentatge de persones que s'absenten del lloc de treball per accident, malaltia o incapacitat temporal ha augmentat en totes les comunitats autònomes, les diferències regionals són acusades.

El País Basc, Galícia, Astúries i Cantàbria encapçalen el llistat amb una taxa per damunt del 5%, mentre que Madrid, Balears i Aragó se situen al final, entorn del 3%.

La Comunitat Valenciana està en la mitjana nacional. Hi ha un 4% d'absències laborals per IT i la xifra s'ha incrementat 0,9 punts percentuals respecte a 2007.

Els factors que incideixen en la incapacitat temporal

Són múltiples els factors que incideixen en la incapacitat temporal, com ara les condicions de treball, la cultura de les empreses i les polítiques i pràctiques de recursos humans; però també factors externs al treball com la situació familiar o el context social i cultural.

També són importants els factors relacionats amb el sistema de salut, la legislació o, fins i tot, els processos judicials.

També et pot interessar

stats