Espanya dona per impossible tancar aquest divendres un acord sobre la futura PAC

Confia que el pacte arribe en la pròxima reunió del Consell de Ministres d'Agricultura, el 28 i 29 de juny

Vista general del Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea, a Brussel·les, Bèlgica
Vista general del Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea, a Brussel·les, Bèlgica / Johanna Geron (Reuters)

Els governs de la Unió Europea i el Parlament Europeu han sigut incapaços d'arribar a un acord sobre la reforma de la política agrícola comuna (PAC) després d'una marató de quatre dies negociant i ho tornaran a intentar al juny. L'arquitectura verda de la PAC a partir de 2023 i els diners mínims que dedicaran als nous règims ecològics o ecoesquemes han sigut el principal escull.

Espanya considera impossible tancar aquest divendres un acord i confia que el pacte arribe en la pròxima reunió del Consell de Ministres d'Agricultura, el 28 i 29 de juny, segons han informat fonts diplomàtiques.

Les diferències entre totes dues parts han resultat insalvables a pesar que els equips negociadors tenen contactes des de dimarts passat. "Volem tancar un acord, però no volem tancar-lo a qualsevol preu", ha escrit en el seu perfil de Twitter la ministra d'Agricultura de Portugal, Maria do Céu Antunes, que ha negociat en nom dels vint-i-set en qualitat de presidenta de torn de la UE.

També s'ha pronunciat en les xarxes socials l'eurodiputada alemanya Ulrike Müller, qui forma part de l'equip negociador de l'Eurocambra: "Estic molt trista per no haver aconseguit un acord sobre la PAC aquesta setmana", ha dit, per a després afegir que el Parlament Europeu està "determinat a aconseguir un acord ferm i ambiciós que ajude els productors en la seua transformació ecològica".

Malgrat que aquest matí tindrà lloc una nova trobada entre els negociadors del Consell, la Comissió Europea i el Parlament Europeu per a tractar d'avançar en els molts punts encara oberts, Espanya creu que no es podrà tancar el pacte aquest divendres. "Els estats membres no estan satisfets amb la proposta i probablement hui no hi haurà un acord perquè el Parlament de fet no està negociant", han reconegut fonts europees.

Punt d'acord i discussió

La passada matinada la titular d'Agricultura portuguesa, Maria do Céu Antunes, va explicar fil per randa als ministres europeus els elements sobre els quals hi ha hagut avanços i aquells en què s'haurà de continuar treballant.

Entre altres, es perfila un acord entorn de destinar un 25% dels pagaments durant tot el període als ecoesquemes (inicialment el Consell demanava un 20% i el Parlament un 30%) i sobre la reserva de crisi, en relació amb la qual el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, va dir que només queden per resoldre algunes qüestions tècniques.

No obstant això, encara hi ha discussions sobre l'any (2023 o 2025) a partir del qual es començaria a aplicar la "dimensió social", per a assegurar que les ajudes agrícoles només aniran a les mans d'explotacions que respecten els drets laborals dels treballadors i en relació a molts altres aspectes sobre els quals discrepen les institucions.

Malgrat això, el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, confiava aquest matí que encara fora possible un acord hui. "Encara espere un bon compromís hui. La Comissió vol eixir d'aquest diàleg a tres amb un acord. Les discussions han durat tres anys i és hora que finalitzen", ha dit el comissari en el seu compte en Twitter.

També et pot interessar

stats