Entra en vigor la pròrroga dels ERTO fins al 28 de febrer

El BOE també publica el decret pel qual s'estenen fins al 28 de febrer les ajudes per als autònoms l'activitat dels quals es va veure afectada per la pandèmia

Un treballador abaixa la persiana d'un local comercial, en una imatge d'arxiu
Un treballador abaixa la persiana d'un local comercial, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El reial decret llei que prorroga els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) associats a la Covid-19 fins al 28 de febrer de 2022 ha entrat en vigor aquest dimecres, segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El decret contempla la pròrroga dels ERTO en les seues modalitats actuals fins al 31 d'octubre i les noves modalitats d'ERTO a partir de l'1 de novembre. Per tant, els nous ERTO, que tindran com a element central la formació, s'estendran des de l'1 de novembre fins al 28 de febrer de 2022.

Serà obligatori sol·licitar davant l'autoritat laboral competent la pròrroga entre l'1 i el 15 d'octubre per a estendre els beneficis dels ERTO fins al 28 de febrer. Per a tramitar aquesta sol·licitud hauran de presentar el llistat d'hores o dies de treball suspesos o reduïts des de juliol.

Per al cas particular dels ERTO per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, els anomenats ETOP, hauran d'aportar l'informe dels representants dels treballadors.

La formació en els nous ERTO

Les empreses de més de deu treballadors tindran un 80% d'exoneració en els pagaments a la Seguretat Social si imparteixen formació als treballadors en ERTO i un 40% si no ho fan. Per a les empreses de fins a deu empleats, l'exempció serà del 80% si imparteixen accions formatives i del 50% si n'imparteixen.

Es mantindrà la modalitat d'ERTO d'impediment, que passarà a tindre una exoneració del 100% de l'aportació empresarial reportada a partir de novembre i fins al 28 de febrer.

ERTO específic pel volcà

La norma també posa en marxa els ERTO específics per a les empreses afectades per l'erupció del volcà a l'illa de La Palma i en el conjunt de Canàries. Els treballadors tindran protecció i les empreses es beneficiaran d'exoneracions de fins al 100% de les cotitzacions socials en el cas de veure totalment impedida l'activitat i de fins al 90% en el cas que aquesta es limite. Al mateix temps, s'ha aprovat una prestació extraordinària de quatre mesos de duració per als autònoms de La Palma afectats per l'erupció del Cumbre Vieja.

Pròrroga de les prestacions per a autònoms

El BOE també ha publicat el reial decret llei pel qual s'estenen fins al 28 de febrer de 2022 les ajudes per als autònoms l'activitat dels quals es va veure afectada per la pandèmia. El paquet de mesures també contempla exoneracions en les quotes de la Seguretat Social durant els pròxims quatre mesos per als treballadors per compte propi protegits en el període anterior.

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions estima que uns 226.000 es beneficiaran d'aquestes exoneracions, que a l'octubre seran del 90%, al novembre baixaran al 75% i al desembre se situaran en el 50%, per a passar el 25% al gener de 2022.

Per a accedir a aquesta prestació, el treballador per compte propi ha de presentar una caiguda d'ingressos del 75% i uns rendiments nets computables en els dos últims trimestres de 2021 inferiors al 75% del salari mínim interprofessional.

També et pot interessar

stats