Poden les empreses obligar-nos a estar en grups de Whatsapp del treball?

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha considerat que no vulnera la protecció de dades personals perquè les dades compartides són les mínimes necessàries

Poden les empreses obligar-nos a estar en grups de Whatsapp del treball? / À Punt NTC

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha determinat que és legal que les empreses obliguen treballadors i treballadores a estar en grups de Whatsapp de treball després d'arxivar la reclamació d'un treballador que denunciava que l'havien inclòs sense el seu consentiment. Això sí, cal que l'objectiu del grup siga millorar el funcionament del treball perquè ens puguen exigir estar-hi. 

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha considerat que el fet que ens afegisquen a un grup de whatsapp del treball no vulnera la protecció de dades personals perquè les dades compartides són les mínimes necessàries. 

Els grups de WhatsApp són, per a moltes persones, una eina útil, però, segons conten, de vegades a més de comunicar-se amb el treballador o treballadora, l’empresa fa un altre tipus d’ús.

Segons els experts laboralistes, l’Agència de Protecció de Dades hauria de concretar si el mòbil ha de ser d’empresa o si també es pot fer ús del personal en els grups de WhatsApp. Perquè segons la Gemma Fabregat, professora de Dret Laboral de la Universitat de València, no se li pot exigir a un treballador o treballadora que utilitze el seu telèfon perquè l'empresa puga controlar si fa o no a faena. Per tant, caldria que l'empresa li’n facilitara un. 

Quant a la possibilitat d’abandonar els esmenats grups, Fabregat considera que no “perquè no són per a controlar-los, sinó per a donar-los ordes” sobre com hem de desenvolupar les nostres tasques. Això sí, cal respectar la desconnexió digital i no participar en aquests grups fora de l’horari laboral.

També et pot interessar

stats