Les empreses afectades per la crisi d'Algèria s'agrupen per a defensar els seus drets

Vora 1.400 negocis de la Comunitat Valenciana exporten els seus productes a aquest país

Imatge del port de València, d'on ixen moltes mercancies destinades a Algèria / À Punt NTC

Vora 1.400 empreses de la Comunitat Valenciana exporten els seus productes a Algèria i facturen uns 400 milions anuals. Amb les relacions comercials amb el país magribí parades des de fa prop d'un any a causa del canvi de posició d'Espanya respecte del Sàhara, un total quinze empreses espanyoles s'han unit davant del que consideren la inacció del govern espanyol en una associació, Aeca.

José Vicente Morata, president de les cambres de comerç de la Comunitat Valenciana, ha afirmat que "l'any 2018 hi va haver més de 600 milions d'exportacions i l'any 2019 més de 500 milions. En tot el que portem de 2023 n'hem fet tretze", ha lamentat. "La idea és demanar més ajudes i, si és precís, litigar en els mercats, amb els arbitratges internacionals que puguem fer, per aquesta manca de vendes que hem tingut", ha contat Juan Vicente Bono, president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària i Béns d'Equip (Asebec). Resoldre el conflicte diplomàtic és necessari i, segons ha afegit Morata, "separar el que puga ser un conflicte polític d'un altre de comercial".

Els sectors més perjudicats

El sector de frites i esmalts és un dels més perjudicats, que en els últims mesos ha deixat d'exportar uns cent milions d'euros al país magribí. Per aquest motiu, el secretari general de la patronal Anffecc, Manuel Breva, ha explicat que veu amb bons ulls aquesta associació. "No hem format part de la fundació, però estem en contacte estret", ha dit.

Els comptes dibuixen preocupació, ja que on ells han perdut un mercat, uns altres sí que són competitius, com Itàlia o Portugal, i els empresaris ha advertit del perill de la deslocalització. El següent pas és sumar més empreses afectades i lluitar per a recuperar el mercat estratègic d'Algèria.

També et pot interessar

stats