L’empresariat demana acords polítics per a fer front a l’escalada de la inflació

L’augment de costos energètics i de matèries primeres centra la Nit de l’Economia 

El president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, intervé en l'acte de la Nit de l'Economia Valenciana / Europa Press

El president de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, ha reclamat aquest dimarts en nom dels empresaris “poder treballar en un entorn d’estabilitat en què els governants eviten les crispacions". Durant el seu discurs en la Nit de l’Economia ha incidit en la necessitat de pactes en tots els àmbits davant una situació que ha definit com a “excepcional” a causa de l’augment de preus.

Morata ha traslladat a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, present a l’acte, que les empreses afronten un escenari de gran incertesa pels costos energètics i de matèries primeres, que se suma al canvi en les estructures de l'economia. Tot això, al seu juí, obliga a replantejar les estratègies de negoci i les aliances internacionals i a iniciar "reformes urgents" com la descarbonització o la digitalització.

Ha reivindicat així la necessitat de pactes en tots els àmbits, com els "imprescindibles i urgents" en energia, en fiscalitat o en infraestructures "vitals" com el port de València i el corredor mediterrani, al costat d'un finançament autonòmic just.

Per la seua banda, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha destacat l'aposta "ferma i clara" de Ford per Almussafes, després que la multinacional haja triat aquesta planta per a la producció de vehicles elèctrics a Europa. "El govern es compromet a fer costat a Ford en totes les inversions presents i futures a Espanya", ha garantit.

El cap del Consell, Ximo Puig, ha rebutjat “el fatalisme interessat” i ha assegurat que davant la situació econòmica cal tenir “confiança en nosaltres mateixos”, sense “autosatisfacció” ni “optimisme cec”.

En la clausura de l'acte, Puig ha anunciat que l’Institut Valencià de Finances posarà en marxa aquest mes de setembre dues noves línies (Reactiva IVF i Reactiva Feder) dotades amb 180 milions per a préstecs de fins a 5 milions.

Puig també ha afirmat que el taulell necessita més mesures, com és la limitació dels costos, perquè en cas contrari "serà inviable".

El president s'ha referit a la reforma fiscal que prepara el Consell per a atenuar la pèrdua adquisitiva de les famílies, protegir l'activitat econòmica i l'ocupació i propiciar noves oportunitats, i ha assegurat que és "el millor" que poden fer ara.

Ha assenyalat, aprofitant la presència de l'ambaixador de França per ser aquest el país convidat a l'acte, que el corredor mediterrani mereix el màxim suport "a un costat i un altre dels Pirineus" per a aconseguir tota la seua capacitat i per a agilitzar els calendaris d'execució.

Per part seua, Joan Ribó ha avançat que els pressupostos municipals de València per a 2023 recolliran ajudes i iniciatives en suport del teixit empresarial i per a consolidar la xarxa de serveis públics essencials. A més, ha ressaltat dues actuacions prioritàries, la licitació de les obres del canal d'accés ferroviari i el desenvolupament de la marina com a gran districte d'innovació.

També et pot interessar

stats