Les emissions contaminants de la Comunitat Valenciana van caure un 2% el 2022

En conjunt, Espanya va augmentar un 9% les emissions subjectes al mercat de CO₂ durant l'any passat

L’ajuntament de València posarà en marxa a finals del 2023 el pla de baixes emissions que demana Europa
L’Ajuntament de València posarà en marxa a finals del 2023 el pla de baixes emissions que demana Europa

Espanya va augmentar les emissions subjectes al mercat de CO₂ un 9% el 2022 i entre les empreses més contaminants, que van ser causants del 60,5% de les emissions del mercat de carboni i el 20,5% de les emissions totals, es troben no obstant això les que també les van reduir en major mesura, segons conclou l'Informe de l'Observatori de Sostenibilitat i GrandMother: Descarbonització 2023: Europa, Espanya i comunitats autònomes. Dins aquest context, la Comunitat Valenciana va ser una de les autonomies on es van reduir les emissions, un 2% en concret.

Les emissions subjectes al mercat de carboni el 2022 van suposar un 34,1% del total d'emissions a Espanya, enfront del 66% dels sectors difusos, com el residencial, l'agricultura, el transport o la calefacció.

Castella i Lleó va ser la que més va reduir les emissions contaminants (17%), seguida de Cantàbria (12%), Madrid (8%), Melilla (4%) i Ceuta (1%). Per contra, les que més van augmentar l'emissió de gasos contaminants van ser Aragó (10%), el País Basc i Andalusia (15%), les Balears (16%), Múrcia i La Rioja (22%).

Per sectors, entre els que rebaixaren les emissions es troba el ceràmic, en un 13%, mentre que el major augment de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle el va registrar l'aviació, amb un 108%, seguit pel dels combustibles fòssils, amb un 20% més i de les refineries de petroli, amb un repunt del 6%.

El treball conclou que la sequera també afecta les emissions, ja que per aquest motiu hi va haver una disminució del 40% de la generació hidroelèctrica, mentre que es van disparar les emissions de les centrals de gas, la producció del qual va créixer un 53%, i les de carbó, que va produir un 56% més.

L'anàlisi valora l'augment de la penetració de les energies renovables elèctriques, especialment la fotovoltaica, però que s'està fent amb profunds impactes ambientals i territorials.

També et pot interessar

stats